Podotherapie voor kinderen

 

Op zoek naar de oorzaak van klachten

Denk je dat jouw kind een podotherapeut nodig heeft? We helpen je graag verder. Onderzoek naar de aard van de klachten is daarbij het startpunt. Zodat we kunnen werken aan een passende behandeling. Want pijnvrij spelen en bewegen is zóveel leuker!

In de groei

Bij de meeste kinderen ontwikkelt de kindervoet zich goed. Tot het tweede jaar zijn nog niet alle botten in de voet volgroeid. Om de voetjes te beschermen heeft een kindervoet daarom veel vetweefsel. Ook zijn de spieren in de voet nog niet sterk genoeg om de voetbogen in stand te houden. De kindervoet lijkt daarom nog erg plat.

Dat verandert als een kind meer gaat lopen en spelen. Tussen de twee en zes jaar worden de spieren sterker en groeien de botten. Platvoetjes veranderen en de stand van de benen gaat van O naar X. Tussen zes en acht jaar verandert de stand van de benen en voeten naar een normale stand.

Heeft jouw kind bepaalde klachten die je wilt bespreken? Maak direct een afspraak of kom langs tijdens het gratis inloopspreekuur.

Twijfels?

Maak je je zorgen over de voetstand van jouw kind? Let dan op de volgende signalen:
  • Vaak vallen, struikelen of zwikken
  • Niet lang kunnen of willen lopen
  • Vermoeide/pijnlijke voeten of benen na het lopen
  • Afwijkende, kromme stand van voeten of tenen
  • Ingegroeide nagels
  • Na het zevende levensjaar nog steeds platvoeten
Neem bij deze signalen en/of pijnklachten contact op met Voetstuk Podotherapie. Heeft jouw kind bepaalde klachten die je wilt bespreken? Maak direct een afspraak of kom langs tijdens het gratis inloopspreekuur.

Behandeling als er sprake is van pijn of problemen in het functioneren

Bij kinderen is het heel belangrijk om achter de oorzaak van de klachten te komen. De podotherapeut kijkt daarom onder andere naar: de stand van de voeten en benen, de beweeglijkheid van de gewrichten en naar de manier van lopen.

Dit alles wordt in kaart gebracht en eventueel aangevuld met beeldvormend onderzoek. Zoals echografie, drukmeting of een 3D-scan om de voetvorm in beeld te brengen. Deze aanvullende onderzoeken worden in onze praktijk uitgevoerd.

Als er pijnklachten aanwezig zijn wordt er ook gekeken welke spieren, botten of gewrichten zijn aangedaan. Aan de hand van de resultaat van het onderzoek geeft onze podotherapeut een advies. In overleg met jou als ouder wordt een behandeling gestart of wordt er doorverwezen naar een andere specialist.

Heeft jouw kind bepaalde klachten die je wilt bespreken? Maak direct een afspraak of kom langs tijdens het gratis inloopspreekuur.

Zooltherapie voor kinderen

De kindervoet is complex en nog in ontwikkeling. Zooltherapie kan voor nu de juiste oplossing zijn. Maar dat betekent niet direct dat jouw kind er levenslang aan vast zit. Onze podotherapeut maakt zolen op maat en leert je kind de juiste spierversterkende oefeningen. Na zes tot acht weken kijken we of dit een vermindering in de klachten oplevert.

Het kan ook zijn dat zooltherapie preventief wordt ingezet, om de stand van de voet te beïnvloeden tijdens de groei.

Afspraak maken?

Ervaar je klachten of wil je langs voor controle? Maak dan een afspraak, dit kan eenvoudig online of via telefoon. Wij staan je graag te woord.

Scroll naar boven
× Chat nu met een medewerker