Geneeskundige voetzorg

Voorlichting en advies

Als hoog risico hebt op het krijgen van voetwonden dan kan het zijn dat je recht hebt op basisverzekerde voetzorg. Op deze pagina leggen we uit wat deze basisverzekerde of beter gezegd geneeskundige voetzorg betekend en wanneer je ervoor in aanmerking komt. 

 

Wanneer basisverzekerde voetzorg?

Er zijn een aantal aandoeningen waardoor het kan zijn dat je een verhoogd risico hebt op het krijgen van een voetwond (ulcus). Dit kan ontstaan bij mensen met diabetes mellitus, maar ook reuma, polyneuropathie, huid en/of nagelaandoeningen. Heb je diabetes? Dan wordt er al regelmatig een controle aan je voeten uitgevoerd. Mensen die geen diabetes hebben maar wel een verhoogd risico op het krijgen van een voetwond krijgen niet standaard die controle van hun voeten. Het is belangrijk om te weten waar je op moet letten om gezonde voeten te houden. 

Een voetonderzoek kan de podotherapeut alleen uitvoeren op verwijzing van de huisarts of specialist uit het ziekenhuis.

Uitleg voet

Bepaling zorgprofiel

Om in aanmerking te komen voor geneeskundige (basisverzekerde) voetzorg zal de podotherapeut een zorgprofiel bepalen.

De podotherapeut bepaald met het zorgprofiel het risico op het ontstaan van een voetwond. Elk individu heeft natuurlijk risico op het krijgen van wonden. Maar we weten uit onderzoek dat sommige complicaties dit risico verhogen. Om die reden is het noodzakelijk dat de voeten juist bij die mensen extra gecontroleerd en tijdig behandeld worden. 

Verlies van gevoel in de voet

Als er sprake is van beschadigde zenuwen dan noemen we dat neuropathie. De beschadigde zenuwen kunnen ervoor zorgen dat je niet alles meer goed voelt in je voeten. Het oppervlakkige gevoel verdwijnt waardoor je niet meer voelt of er een steentje in je schoen zit of dat je sok dubbel zit.

Ook zien we dat als de zenuwen niet meer optimaal werken je vaak op dezelfde manier de voetafwikkelingen laat plaatsvinden. Normaal gesproken is elke stap net een klein beetje anders. Als je zenuwen in je voeten niet meer optimaal werken dan reageert de huid niet meer op druk die hij voelt waardoor je sneller eeltvorming of blaren krijgt onder je voeten. 

Een ander gevolg van verminderd gevoel is dat je huidklimaat niet meer helemaal optimaal werkt. Hierdoor kan de huid sneller uitdrogen en is er een hoger risico op het krijgen van bijvoorbeeld kloven of andere beschadigingen aan de huid op je voet.

Neuropathie kan erg vervelend zijn en het komt vaak voor bij mensen met diabetes. Maar ook zonder diabetes kun je neuropathie ontwikkelen. We noemen dat ook wel idiopatisch (zonder aanwijsbare oorzaak). Wil je meer lezen over neuropathie lees dan ook onze pagina over podotherapie bij diabetes

 

 

Perifeer vaatlijden (verminderde doorbloeding in je benen)

Perifeer vaatlijden kan diverse klachten geven. Denk aan kramp in de benen, onrustige benen. We weten uit diverse studies dat het vroegtijdig opsporen van perifeer vaatlijden het risico op grotere amputaties in de toekomst kan voorkomen. Ook is het belangrijk te weten of er sprake is van verminderde doorbloeding voor het geval je een wondje krijgt. Om die reden controleert de podotherapeut de doorbloeding met een doppler. De doppler is een vorm van echografie waarbij we de vaattonen kunnen horen. Deze geeft de podotherapeut een indicatie van de vaatstatus. Zijn de tonen goed dan is de kans op een verminderde doorbloeding heel erg klein. Zijn de tonen afwijkend dan zal de podotherapeut adviseren om aanvullend onderzoek te laten doen.

Voetstand en verhoogde druk

De stand van de voet kan iets vertellen over de de zenuwen maar ook het huidklimaat. Is er sprake van een erg droge huid dan kan dat betekenen dat de zenuwen niet meer optimaal werken. Heb je hele erge koude of juist warme voeten dan kan dat ook een tekenen zijn dat de zenuwen niet meer optimaal werken. 

De stand van de voet kan ook iets vertellen over het risico op het krijgen van wondjes. Bijvoorbeeld een holvoet heeft een klein steunvlak, hierdoor kan het zijn dat je op bepaalde plekken snel eeltvorming krijgt.

De bewegelijkheid van de voet wordt daarom ook gecontroleerd. Deze geeft informatie over hoe de soepel de voet kan bewegen tijdens het lopen.

Reuma is een aandoening waarbij er vaak sprake is van een afwijkende voetstand. Dit kan ook pijnklachten geven bij het lopen. Lees meer over wat podotherapie bij reuma voor je kan betekenen. 

 

Het zorgprofiel

Tijdens het voetonderzoek zal de podotherapeut een aantal testen uitvoeren om te kijken of er sprake is van een verminderde doorbloeding, verlies van het gevoel, verhoogde druk of andere risico’s op het krijgen van een voetwond. Een van die factoren of alle factoren samen bepalen het zorgprofiel.

Je kan een zorgprofiel 1, 2, 3 of 4 krijgen. Het cijfer bepaald de ernst van het risico.

De podotherapeut zal naar aanleiding van het zorgprofiel een persoonlijk behandelplan opstellen. In dat persoonlijke behandelplan staat beschreven welke zorg je voeten nodig hebben om ze gezond te houden. Dit persoonlijke behandelplan wordt doorgestuurd naar je medische pedicure. De medisch pedicure en podotherapeut hebben nauw contact met elkaar om je optimaal te kunnen helpen. 

Uiteraard kun je zelf ook iets doen om je voeten in goede gezondheid te houden. Door je voeten regelmatig te inspecteren kun je kijken of er drukplekjes ontstaan. Goed wassen van je voeten (niet in een voetenbadje zitten) is ook belangrijk. Overmatig eeltvorming komt vaak van te hoge druk op een plek. Let er op dat je schoenen niet te strak zitten, of te nauw aansluiten. Steunzolen kunnen zorgen voor een optimale drukverdeling zodat er geen eeltvorming op een bepaalde plek ontstaat.

Bespreek met je podotherapeut welke adviezen je nog meer kunt opvolgen. 

Afspraak maken?

Ervaar je klachten of wil je langs voor controle? Maak dan een afspraak, dit kan eenvoudig online of via telefoon. Wij staan je graag te woord.

Scroll naar boven
× WhatsApp