Echografie

Voor een goede diagnose

De meerwaarde van echografie, kon ik maar even in mijn voet kijken!

Je kent het vast wel, onverklaarbare pijntjes of klachten aan je voet, enkel of onderbeen. Misschien heb je wel eens verzucht: ‘Kon ik maar even in mijn voet kijken!’
In dat geval hebben we goed nieuws: bij Voetstuk Podotherapie kúnnen we in je voet, enkel en onderbeen kijken!
Sinds enige tijd zijn we de trotse bezitters van een echoapparaat. En, minstens zo belangrijk, we hebben de kennis in huis om zo’n echo haarfijn uit te kunnen lezen.

Wat is echografie, oftewel MSU (musulo Skeletal Ultrasound)?

Herinner je je dat je als kind heel hard ‘echooo!’ in een put riep en dat dat geluid dan weerkaatste? Dat is wat een echoapparaat ook doet. Het zendt voor ons onhoorbare geluidsgolven uit die op weefsels weerkaatsen. De computer maakt daar dan een beeld van, dat door onze echo-specialist wordt afgelezen. Zo kunnen we zien wat er met je voet, enkel, onderbeen en knie aan de hand is.
Van voet tot knie. Daar ligt onze specialiteit. Hoewel we theoretisch ook andere lichaamsdelen kunnen bekijken, zijn we niet opgeleid om die beelden te lezen. We wagen ons daar dus ook niet aan.

 

Wat kunnen jullie allemaal zien met een echo? 

Heb je even? We kunnen namelijk heel veel zien op de echo. Het mooie van echografie is dat je verschillende weefsels van elkaar kunt onderscheiden. Neem nu als voorbeeld hielklachten. Bij hielklachten wordt al heel snel gedacht aan hielspoor. Maar dat hoeft niet het geval te zijn. Er zijn veel andere weefsels in de buurt van je hiel, die gelijksoortige klachten kunnen geven. Zo kan een zenuwbeknelling in de enkel een uitstralende pijn naar de hiel geven. Ook een peesplaatontsteking kan pijnklachten in de hiel geven. Al deze verschillende aandoeningen hebben hun eigen behandeling nodig.
Voorbeelden van wat we zoal bij een echo kunnen ontdekken:

  • Botbreuken
  • Peesproblemen
  • enkel bandletsel
  • bloedvatvernauwing
  • ontstekingen
  • zenuwbeknellingen zoals een mortons neuroom in de voorvoet
  • jicht, artrose of artritis
  • slijmbeursontstekingen
  • ruimte-innemende massa, zoals een cyste of ganglion
  • littekenweefsel

Wanneer heb ik een echo nodig?

podotherapeuten zijn gespecialiseerd in het onderzoeken van problemen tijdens het lopen en pijnklachten aan je voeten en benen. De podotherapeut voert altijd een uitgebreid onderzoek uit naar de oorzaak van je (pijn)klachten. We kunnen door het uitvoeren van testen al heel vaak goed concluderen waar je klachten door ontstaan. Er zijn richtlijnen waarin dit soort testen ook beschreven staan en zelfs wetenschappelijk onderbouwd zijn. Maar soms bestaat er twijfel over die oorzaak. Een echo kan zo’n conclusie dan bevestigen of nog meer inzicht geven in waar je precies last van hebt. Natuurlijk maken we een echo alleen in overleg met jou. 

Kan ik voor een echo van mijn voet niet beter naar het ziekenhuis?

Voor een echo van je voet, enkel, onderbeen of knie ben je bij ons aan het juiste adres.
Als je bedenkt dat de voet uit 28 botten, 30 gewrichten en meer dan 100 pezen en spieren bestaat en dat wij ze allemaal kennen, dan snap je ook dat je bij ons prima terecht kunt voor een professionele echo. Dat betekent natuurlijk niet dat wij je niet doorverwijzen naar de huisarts als we niet duidelijk kunnen zien wat er aan de hand is. Want soms is er een aanvullend onderzoek nodig. De huisarts kan dan bepalen of er eventueel een doorverwijzing naar het ziekenhuis nodig is voor bijvoorbeeld een MRI of een röntgenfoto.

Wat als er iets gevonden wordt dat jullie niet kunnen behandelen?

Het kan zijn dat onze echografist iets vindt op de echo wat niet podotherapeutisch te behandelen is.
Het is dan nodig om aanvullend onderzoek te doen of een andere behandeling te starten. In dat geval stuurt de echografist je met een uitgebreid verslag door naar je huisarts, met een suggestie van de juiste behandeling bij je klachten.
We hebben goede contacten met huisartsen en (para)medici in de omgeving voor een goede multidisciplinaire samenwerking.

Wat zijn de kosten van echografie?

Bekijk ons tarievenoverzicht voor onze actuele tarieven. Podotherapie en steunzolen worden vaak volledig of gedeeltelijk vergoed vanuit de zorgverzekering. Bekijk hier of je een vergoeding ontvangt voor podotherapie.

Afspraak maken?

Ervaar je klachten of wil je langs voor controle? Maak dan een afspraak, dit kan eenvoudig online of via telefoon. Wij staan je graag te woord.

Scroll naar boven
× WhatsApp