Dry needling

Zo kom je sneller van je pijn af

Pijn door een triggerpoint

Bij dry needling worden triggerpoints in de spieren behandeld. Een triggerpoint is een pijnlijk drukpunt in een spier. Zo’n drukpunt  kan lokale pijn veroorzaken, maar ook uitstralen. In een normale situatie schuiven spiervezels soepel in en uit elkaar. Bij het aanspannen (beweging) schuiven ze in elkaar, bij het ontspannen schuiven ze weer uit elkaar. Bij een triggerpoint kunnen de spiervezels niet meer soepel bewegen. De spiervezels zijn in elkaar geschoven, maar kunnen niet vanzelf uit elkaar schuiven. De zogenaamde triggerpoints. Dit zorgt ervoor dat een spier verkort raakt en niet kan functioneren zoals normaal. 

Wat is dry needling?

Bij dry needling wordt een superdunne naald gebruikt om deze triggerpoints te behandelen. De naald die bij dry needling wordt gebruikt is zo dun, dat het inbrengen nauwelijks voelbaar is. De naam zeg het al, maar bij ‘dry’ needling maakt de podotherapeut gebruik van een droge naald, wat wil zeggen dat er dus geen vloeistof wordt ingespoten. Wanneer een triggerpoint wordt aangeprikt, trekt de spier kort samen. Dit kan een krampachtig gevoel veroorzaken, maar het bevordert de ontspanning van de spieren. Het is normaal dat de spier na de behandeling gedurende twee dagen vermoeid en stijf aanvoelt. De podotherapeut heeft een speciale opleiding voor dry needling afgerond. En is daarmee bevoegd om deze behandeling uit te voeren. 

Wanneer kan dry needling helpen?

De podotherapeut gebruikt deze techniek om spieren in het onderbeen en de voeten te ontspannen. Zo is dry needling erg geschikt om toe te passen bij pijnklachten in bijvoorbeeld de hiel, kuit en voorvoet. Ook bij chronische enkelklachten of klachten aan het scheenbeen kan dry needling zorgen voor pijnverlichting. De podotherapeut zal bij het eerste consult onderzoeken wat de oorzaak van de pijnklachten is en met je bespreken welke behandeling daar het beste bij past. 

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

Afhankelijk van de aard en ernst van de klacht zijn er tot vijf behandelingen nodig. 

Wordt dry needling vergoed?

Een dry needling behandeling wordt gedeclareerd als een controleafspraak. Als je dus aanvullend verzekerd bent voor podotherapie, wordt de dry needling behandeling gewoon vergoed. Als er ook zolen of andere hulpmiddelen worden aangemeten, kan het dry needling consult samenvallen met andere geplande afspraken. Er wordt dan een klein consult bij geboekt omdat er voor een dry needling behandeling meer tijd nodig is. 

Vragen?

Heb je vragen over dry needling en wat het voor jou zou kunnen betekenen? Stel ze ons! Vraag het gerust aan je podotherapeut. Via ons contactformulier of plan gelijk een afspraak in onze online agenda

Afspraak maken?

Ervaar je klachten of wil je langs voor controle? Maak dan een afspraak, dit kan eenvoudig online of via telefoon. Wij staan je graag te woord.

Scroll naar boven
× WhatsApp