PHPD bij zwangerschap. Let op je voeten.

Ben je zwanger? Dan is je eerste en grootste zorg je kind en niet je benen of je voeten. Maar omdat je zwanger bent wil je er ook alles aan doen om je lichaam gezond te houden zodat je je kind het beste kan geven, toch? In dit artikel lees je verrassend onbekende klachten aan je voeten die te maken hebben met jouw zwangerschap. Pijntje Hier, Pijntje Daar (PHPD ;-)… ook aan je voeten. Wees er op tijd bij!

Natuurlijk let je tijdens je zwangerschap op je lichaam. Dat doe je vanwege je kind. Want het laatste wat je nu kunt gebruiken is spanning of stress die ontstaat door bijkomende ongemakken. Dat is allemaal niet goed voor je kind. Sommige vrouwen zijn gezegend met een hartstikke fijne zwangerschap zonder ook maar ergens last van te hebben. Maar dat is eerder uitzondering dan regel. Helaas krijgen veel aanstaande moeders te maken met lichamelijke ongemakken.

Andere houding door de zwangerschap

Vaak krijg je door je toename in gewicht meer druk op je voeten. Er is onderzoek gedaan naar de toename van druk onder de voet bij zwangere vrouwen. En die ontstaat met name onder de voorvoet. Immers, omdat je je kindje aan de voorkant van je lijf draagt ga je meer naar voren leunen. Je bekken gaat dan kantelen. Dat heeft gevolgen voor jouw voeten.

Je gaat je knieën automatisch wat meer overstrekken. Het zijn allemaal manieren om je baby te dragen, maar ook manieren waar jouw lichaam niet direct aan gewend is. Gelukkig ben je ook niet ineens klaar met zwanger zijn. Zwangerschap heeft tijd nodig. Tijd die ook jouw voeten nodig hebben om te wennen aan een nieuwe houding. Je hele lichaam moet wennen aan het feit dat je een baby draagt.

Voorvoetpijn

Tijdens de zwangerschap is er vooral sprake van houding-klachten. Meer druk op je voorvoet​ is zo’n klacht. Je kunt er sneller dove voeten van krijgen, dat geeft een vervelend gevoel. Je gaat ook vocht vasthouden in je voeten. Je voeten en je enkels zwellen, het gaat knellen. Hierdoor kun je ook weer problemen krijgen. Of houdingsklachten door bekken-, heup- en spierproblemen.

Effect op je voeten

Ga naar de podotherapeut zodat je weet hoe je het beste kunt bewegen en lopen tijdens je zwangerschap. Tijdens een consult leggen we je uit wat het effect is van de zwangerschap op je voeten. Ook doen we een drukmeting om te kijken hoe de druk op je voorvoet is. Wist je dat je voeten ook groter kunnen worden door de zwangerschap? Ze lijken niet alleen wat groter, je voeten kunnen ook echt groter zijn. Dat is ook iets waar je goed op moet letten. Dan passen je schoenen dus niet meer, blijf je er toch op doorlopen dan kun je daar flink last van krijgen.

Klinkt het allemaal wat vervelend?

Ja, zwanger zijn is vooral geweldig. Maar die roze wolk, mwah, bij veel vrouwen zitten daar ook wel wat grijstinten in. Het is echt belangrijk dat je je laat controleren. Op hoe je houding is en hoe je loopt en beweegt, zodat je geen klachten krijgt. Of na je zwangerschap houdt.

Kom langs bij Voetstuk

Als je bij ons komt met dit soort klachten, dan gaan we kijken hoe je staat. Dit is uiteraard ook afhankelijk van het stadium van jouw zwangerschap. En we kijken goed naar het schoeisel. Je krijgt van ons advies welke schoenen je het beste kunt dragen en hoe je goed stevig staat en loopt. Hoe mooi ze je ook staan, tijdens jouw zwangerschap kun je die hoge hakken dus het beste in de kast laten staan. Maar hoe fijn is het dat je klachten aan je voeten na de zwangerschap verdwijnen. Dan paradeer jij straks op je favoriete schoenen achter de kinderwagen.

Wil je advies van één van onze podotherapeuten? Maak nu direct een afspraak of kom langs tijdens het gratis inloopspreekuur
Scroll naar boven
× Chat nu met een medewerker