Pijn bovenkant voet

Waar komt de pijn aan de buitenkant van mijn voet vandaan?

Pijn aan de buitenkant van de voet komt vaak voor en kan meerdere oorzaken hebben. Je ervaart hierbij meestal een stekende, brandende of zeurende pijn. Vaak ontstaat de pijn door een te krappe schoen, waardoor er wrijving ontstaat. Aan de zijkant van je voet zitten namelijk diverse botten, spieren en weefsels. In dit artikel vertellen we je welke soorten pijn je kunt ervaren en wat dit eventueel kan betekenen. 

Hoe kan pijn aan de buitenkant van de voet ontstaan

Pijn aan de buitenkant van de enkel en voet wordt ook wel laterale voetpijn genoemd en kan vele vormen aannemen. Zo kun je bijvoorbeeld last hebben voor, tijdens of na het wandelen of sporten. De zijkant van de voet komt in contact met verschillende structuren, zoals de schoen. Hierdoor kan er druk en wrijving ontstaan, waardoor er kwalen kunnen ontstaan. 

Veel voorkomende kwalen zijn bijvoorbeeld eelt, drukplekken en likdoorns. Eelt hoeft niet altijd voor problemen te zorgen, maar als er teveel eelt aanwezig is kan dit een brandend gevoel geven. Eelt kan in de meeste gevallen gemakkelijk worden verwijderd. Wanneer de pijn erg scherp en stekend is, kan het zijn dat er een likdoorn onder de eelt zit. Een likdoorn is een opeenstapeling van eeltvorming. Door je eigen gewicht wordt dit als het ware naar binnen gedrukt, waardoor er letterlijk een pitje in je huid ontstaat van eelt. Dit zorgt voor een uitstralende pijn in het gebied waar de likdoorn zich bevindt. Het drukt als het ware als een ‘doorn’ op de onderliggende delen. Een likdoorn kunnen wij eenvoudig behandelen door het overtollige eelt  te verwijderen. Dit is vaak pijnloos, omdat een likdoorn bestaat uit eelt en eelt heeft geen zenuwen. Meer informatie over likdoorns lees je in onze blog.

Een andere oorzaak voor het ontstaan van pijn aan de buitenkant van je voet kan een stukje bot zijn dat uitsteekt en tegen de schoen aandrukt. Het uitstekende deel kan dan rood en dik worden. In dit geval kunnen we op basis van jouw situatie een passend schoenadvies geven en ervoor zorgen dat de pijn weggenomen wordt. Een veel voorkomende oorzaak voor het ontstaan van pijn aan de buitenkant van je voet is ook compressieneuropathie. Lees hierover meer in onze blog over een doof gevoel in de tenen.

Overbelasting van de spieren

Bij een zeurende en stekende pijn in het midden van de zijkant van de voet kan het zijn dat je een overbelaste voet-, of onderbeenspier hebt. Deze pijn kan ook uitstralen naar de buitenkant van de enkel of de buitenkant van het onderbeen en wordt erger wanneer je bijvoorbeeld aan het hardlopen bent. Vaak heb je ook een instabiel gevoel in de enkel. Soms kan een overbelaste voetspier of onderbeenspier gepaard gaan met zwelling, warmte en of roodheid. Het is belangrijk om dan rust te nemen en de klachten te laten beoordelen. De pijn kan ontstaan door verkeerde schoenen, overbelasting, een verkeerde loophouding, spierzwakte of een disbalans tussen je voet,- en onderbeenspieren. Tijdens het onderzoek kijkt de podotherapeut hoe de overbelastingsklacht heeft kunnen ontstaan en ook hoe we deze spier kunnen herstellen.

Het Sinus Tarsi syndroom

Heb je een brandende of stekende pijn aan de zijkant van je enkel? Dan is het mogelijk dat je last hebt van de enkelbanden, overbelaste spieren, of het Sinus Tarsi Syndroom. Bij het Sinus Tarsi syndroom ontstaat er een tintelend en doof gevoel aan de buitenkant van de enkel. Je voelt deze pijn met name tijdens het wandelen. De pijn bouwt zich langzaam op. Het begint met stekende en tintelende gevoelens, maar als dit niet op tijd behandeld wordt kan er ook een doof gevoel ontstaan. Vaak heb je het gevoel snel te zwikken met je enkel of heb je een instabiel gevoel in je enkel. Loop je al langer met deze klacht? Dan kan de pijn zich ook ontwikkelen tot een meer stekende pijn. Deze afwijking komt vaak voor bij platvoeten en voeten die naar binnen gekanteld staan. Ook kan het syndroom voorkomen bij mensen die in het verleden hun enkel hebben verzwikt. Het kan zijn dat er daardoor een blokkade in de voet is ontstaan wat ervoor zorgt dat de beweeglijkheid verminderd is. Doordat de voet niet meer op de juiste manier functioneert, comprimeer je het weefsel aan de buitenkant van je enkel. Deze aandoening kan vaak opgelost worden. Dit doet de podotherapeut door eerst te onderzoeken wat de oorzaak is van het ontstaan van de klacht. Door middel van manuele handelingen, schoenadvies en/of op maat gemaakte steunzolen ben je vaak weer snel van de klachten af. 

Verzwikte enkel

Verder kan pijn aan de buitenkant van de voet op of onder de enkel ook duiden op een verzwikking. De enkel is in dit geval dik en je hebt pijn met lopen. Een verzwikte enkel kun je het beste meteen 20 minuten koelen met ijs om de zwelling te verminderen. Daarna is het belangrijk om de voet goed te laten rusten. Gaat de pijn niet weg en kun je na een aantal dagen nog steeds niet lopen? Dan is het verstandig om ernaar te laten kijken door een huisarts. Dit kan namelijk ook een botbreuk zijn. Meer lezen over pijn aan de buitenkant van je voet? Lees dan ook onze blog over chronische enkelinstabiliteit. 

Hoe kan ik deze pijn voorkomen?

Het is goed om eerst na te gaan of je kunt achterhalen hoe de pijn is ontstaan. Ben je anders gaan belasten? Ben je bijvoorbeeld begonnen met een bepaalde sport? Of ben je intensiever gaan sporten? Heb je een andere baan waarbij je meer bent gaan lopen? Nieuwe schoenen? Soms is de oorzaak iets kleins. We vergeten wel eens hoeveel we eigenlijk onze voeten gebruiken. Een andere schoen of de hoeveelheid stappen die je maakt kan daarom zo een blessure veroorzaken.

Daarnaast is  niet alle pijn aan de buitenkant van de voet te voorkomen. Zoals eerder geschreven kan een enkelverzwikking of een misstap in het verleden er al voor zorgen dat er een disbalans tussen je spieren ontstaat. Het lichaam is zo gemaakt dat alle spieren perfect op elkaar zijn afgestemd. Een kleine blokkade in een gewricht kan deze balans al verstoren waardoor de ene spier ineens harder moet werken als de andere spier. Enkele tips kunnen zijn:

  • Bekijk goed hoe je schoenen zitten. Knellen ze bijvoorbeeld aan de zijkanten? Of bieden deze niet genoeg steun? Het kan ook zijn dat je schoenen juist te veel steun geven en dat ze je voet opsluiten. Je voeten moeten ook vrij kunnen bewegen. Verkeerde schoenen kunnen al snel voor vervelende pijn zorgen.
  • Hoe is je belasting? Sport je veel? Dan staat er vaak druk op de spieren en gewrichten. Sporten moet je rustig opbouwen. Daarbij is het belangrijk om een goede warming up en cooling down in je trainingsprogramma te hebben.
  • Controleer goed of jouw sportschoenen nog voldoende demping hebben. Hardloopschoenen moeten regelmatig weer worden vervangen zodat de demping optimaal blijft. 
  • Hoe is het met je bewegelijkheid? Kun je goed rekken en strekken? Of voel je dan een hoge spierspanning of beperkingen? Neem even een periode van rust en kijk of je klachten misschien vanzelf weggaan. Bij milde klachten helpt het ook om te koelen met ijs, of wat druk uit te oefenen met een brace/verband. Als er tekenen van ontsteking zijn zoals warmte, roodheid en zwelling, trek dan tijdig aan de bel.

Wanneer moet ik aan de bel trekken?

Soms is pijn aan de buitenkant van de voet eenvoudig op te lossen door middel van bovenstaande tips. Blijven je klachten aanhouden? Dan kan het verstandig zijn om een afspraak te maken bij een van onze podotherapeuten. De podotherapeut zal door middel van een onderzoek kijken wat de oorzaak is voor het ontstaan van de (pijn)klachten. Daarnaast zal er gelijk een behandelplan worden opgesteld zodat je zo snel als mogelijk weer pijnvrij kunt bewegen en lopen.  Je bent welkom bij onze locaties in Assen, Nieuwe Pekela, Norg, Stadskanaal, Stadskanaal de Venen, Staphorst en Winschoten.

Bezoek ons gratis inloopspreekuur

Twijfel je over de pijn aan de buitenkant van je voet en weet je niet zeker of je een afspraak moet maken? Dan kun je altijd langskomen tijdens ons gratis inloopspreekuur. Daar bespreken we de klachten en kunnen we een passend advies geven voor jouw situatie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
× Chat nu met een medewerker