Een pijnlijke plek op je voet, bepaalde schoenen die je liever niet meer draagt, rugpijn omdat je gaat compenseren tijdens het lopen. En dat allemaal door een hele simpele, stomme… wrat!
Het humaan papillomavirus (hpv)
Bijna iedereen krijgt in zijn of haar leven een of meerdere wratten. Wratten worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (hpv). Dit virus zorgt ervoor dat je op een bepaalde plek meer celdeling hebt. Er kunnen zelfs bloedvaatjes in ontstaan. Wratten kunnen bij iedereen voorkomen, maar komen vooral bij kinderen voor. Kinderen zijn gevoeliger voor het virus, maar bij volwassenen zie je sneller eeltvorming optreden, waardoor die er sneller last van krijgen. Het is niet per se zo dat kinderen bevattelijker zijn voor dat virus, maar ze zijn vaak meer in contact met water. Dat komt omdat ze wat vaker sporten en zwemmen, dus veel in vochtige omgevingen zijn.
Twee derde van de gewone wratten komen op de voeten voor. Meestal verdwijnen die vanzelf. Bij volwassenen zijn ze wat hardnekkiger. En ze kunnen het je knap lastig maken als je ze op je voeten hebt!
Help! Een wrat!
Een gewone wrat gaat bijna altijd vanzelf weer weg. Het kan even duren, maar op een dag is hij weg en dan ben je vergeten dat je hem ooit had. Maar als je er op staat en loopt dan kan een wrat vervelend aanvoelen en zelfs pijnlijk zijn. In dat geval kunnen we een wrat goed behandelen met zilvernitraat of monochloorazijnzuur, dat is een pijnloze behandeling. Ik behandel een wrat dus niet altijd. Soms veroorzaakt hij geen druk en aangezien hij vanzelf weer weggaat is behandeling niet nodig.
Wanneer is een wrat een probleem?
Als je een wrat op je voet hebt, kan dat knap veel pijn veroorzaken. Een wrat kan door je eigen gewicht in de huid gedrukt worden. Je draagt schoenen en staat op je voeten, daar komt dus druk op. Je huid reageert daarop door hem in te kapselen. Hij wordt als het ware omsloten door eelt. Daardoor kan het zijn dat je een eeltplek hebt gekregen, ook al is de wrat weer weg. Die eeltplek kan veel pijn veroorzaken. Die pijn kan ervoor zorgen dat je anders gaat lopen, je gaat dus compenseren.
Als mensen een wrat of zo’n eeltplek hebben, is die heel duidelijk op de drukmeetplaat te zien. Dat is een plaat waar ik mensen overheen laat lopen en waarop je duidelijk kunt zien waar de verhoogde druk zit.
Hoe kom ik van die wrat af?
Ik behandel eigenlijk niet zozeer de wrat, maar het eelt. Daarom is een behandeling van zo’n ingekapselde wrat bij de huisarts vaak ook niet zo effectief. De wrat wordt dan behandeld met stikstof, maar eigenlijk wordt dan het eelt behandeld met stikstof. En dat is niet effectief, want eelt is al dode stof.
Dus wat ik doe is het eelt weghalen, waardoor je het dakje van die wrat ook al weghaalt en dat stip je dan aan met zilvernitraat, waardoor het in twee weken indroogt. Vervolgens snijd ik het hard geworden dakje dat dan ontstaan is weer af, dan stip ik het weer aan… Enzovoort. Op deze manier komt vervolgens die hele wrat naar buiten.
De ene keer is dat na drie keer klaar, de andere keer duurt dat langer.
De eeltplek zelf kunnen we vrij leggen door bijvoorbeeld een zooltje, of een uitsparing met vilt te maken.
Is een wrat dan niet gewoon een likdoorn?
Nee, daar zit echt verschil in. Een likdoorn is een opeenstapeling van huid die ontstaat door een repeterende wrijving van de huid. Daardoor ontstaat eeltvorming, die naar binnen wordt gedrukt door je eigen massa. Je staat erop. Daarom heb je likdoorns alleen aan je voeten en niet aan je handen.
Maar een wrat kan wel zorgen voor een likdoorn. Die wrat is een verhoging in je huid, en je huid gaat op die druk reageren door hem als het ware in te kapselen.
Ik heb een wrat. En nu?
Kom gewoon langs. We kunnen er snel voor zorgen dat je geen last meer hebt van de drukplek. En weet je het niet zeker? Loop dan even binnen op ons inloopspreekuur. Dat is gratis en vrijblijvend!