Wist je dat gemiddeld elke vijf minuten iemand van 65 jaar of ouder op de eerste hulp binnenkomt na een valongeval? Het ongeval gebeurt vaak thuis, soms omdat obstakels in de weg staan waar men over struikelt.. Maar vaak zijn niet goed passende schoenen, een verminderde spierkracht en evenwicht de oorzaak voor het vallen.
Blijf daarom in beweging! We weten uit onderzoek dat dat de kans op instabiliteit en daarmee een valincident wordt verminderd. Die stabiliteit kun je trainen door met simpele oefeningen je kleine en grote spieren weer sterker te maken. De podotherapeut gaat samen met jou aan de slag om (letterlijk) beter in balans te komen. Zodat het risico op een val verkleind wordt.
Oefentherapie bij de podotherapeut
In de praktijk zien we regelmatig ouderen van 65 jaar en ouder die een beetje uit balans zijn. Het evenwicht is niet meer wat het geweest is, net als de spierkracht. De angst om een val te maken helpt ook niet mee.
Die spierkracht in je voeten is belangrijk om de voet stabiel te houden. Ik vraag je een klein testje te doen. Zorg er hierbij voor dat je, je indien nodig, ergens aan vast kunt houden. En dat je op blote voeten staat. Zet je ene voet voor de andere voet alsof je aan het koorddansen bent. Voer dat rustig uit, stap voor stap. Hoe voelt het? Gaat het goed? Hoe is het met je voet? Wiebelen ze erg heen en weer of staan ze mooi stevig? Proberen je tenen zich erg vast te grijpen aan de vloer?
Om het risico op vallen te verkleinen, gaan we aan de slag met dit soort kleine oefeningen. Door deze oefeningen verbeteren we de balans, waardoor je weer steviger in je schoenen staat. Dat doen we samen onder begeleiding, zodat je de beweging goed leert uit te voeren. Op een gegeven moment weet je wat je moet doen. Dan kun je de oefeningen thuis blijven volhouden zodat de voetspieren sterk blijven. Daarbij werken we nauw samen met fysiotherapeuten, oefentherapeuten, je huisarts of arts ouderengeneeskunde. Zo maken we een gezamenlijk plan van aanpak middels een valpreventieprogramma.
Welke schoenen kun je het beste dragen?
Nog even over die schoenen: daar werpen we direct een blik op. Het kan namelijk zo zijn dat er schoenen worden gedragen die niet goed passen. Of de zool is te glad. Allemaal factoren die bijdragen aan het risico om een val te maken. Het dragen van goed passende schoenen is dus erg belangrijk.
Verklein het risico op vallen: blijf in beweging
Het is voor iedereen van alle leeftijden belangrijk: in beweging blijven. Dit verandert niet naarmate we ouder worden. Sterker nog: het wordt steeds belangrijker. Terwijl de praktijk laat zien dat we juist steeds minder gaan bewegen. Hierdoor worden spieren stram, wat het risico op vallen vergroot.
Blijf dus in beweging. Probeer de volgende oefeningen eens in je dagelijkse routine te verwerken:
Week van de valpreventie
Elk jaar besteed VeiligheidNL aandacht aan valpreventie tijdens de Valpreventieweek (laatste week van september). Het doel is om meer aandacht te genereren voor valpreventie. Zodat ouderen langer fit en actief blijven en zelfstandig kunnen blijven wonen. Ook wij als podotherapeuten dragen ons steentje bij door het gesprek met ouderen aan te gaan over valpreventie.
Ook het risico op vallen verkleinen? Maak gemakkelijk een afspraak via het onderstaande formulier.