Steunzolen.

Hoera voor de zolen! Voeten zijn erg belangrijk. Je loopt en staat er de hele dag op. Als je voetklachten hebt, is dat dan ook bijzonder vervelend. En dat heeft niet altijd met ‘slechte schoenen’ te maken. Zelfs als je schoenen een heel goed voetbed hebben, kan het toch zijn dat je voetklachten ervaart. Schoenen zijn, hoe goed en duur ook, nu eenmaal niet op jouw specifieke leest gemaakt. Logisch. Dat zou ze bijzonder duur maken. Veel voetklachten kunnen opgelost worden door het dragen van zolen. Deze worden namelijk wél op jouw leest gemaakt. Zo kun je toch je eigen fijne schoenen dragen en tegelijk van je klachten afkomen. 

Waar zijn steunzolen goed voor? 

Steunzolen kun je gebruiken als je pijn hebt aan je voeten, heupen, knieën of rug. Deze klachten kunnen ontstaan door bijvoorbeeld een afwijkende voetstand. Een afwijkende voetstand betekent dat je een andere balans krijgt, die weer voor een overbelasting van je spieren zorgt. Ook kun je last hebben van zenuwpijn. Zenuwen sturen signalen naar je hersenen. Op het moment dat daar niet genoeg ruimte voor is, kun je daar een stekende pijn door krijgen. Doorlopen met klachten kan ervoor zorgen dat je meer klachten op andere plekken krijgt omdat je gaat compenseren. Stel dat je last hebt van je grote teen, dan ga je meer op de buitenkant van je voet lopen. Daardoor worden de spieren in je knie anders belast, wat weer overbelasting en pijn kan geven. Ook bij branderige voeten, holle voeten of platvoeten, reumatische voeten of kramp in je voeten kan een steunzool veel verlichting bieden.

Hoe weet ik of ik een steunzool nodig heb? 

Vaak kun je zelf al op internet veel uitzoeken. Er zijn andere mensen met dezelfde klachten die hun ervaringen hebben gedeeld. Maar beter is het om langs te komen. We hebben een gratis inloopspreekuur en kijken dan naar je voet. Aan de hand daarvan maken we al dan niet een vervolgafspraak. We luisteren naar je klachten en kijken of we je kunnen helpen, of dat we je beter door kunnen sturen.

Kan ik ze niet gewoon online bestellen?

Ja, maar die steunzolen zijn niet op jouw voet gemaakt. Daardoor heb je toch weer een algemene zool die je voet niet precies geeft wat hij nodig heeft. Beter is het om ze aan te laten meten. De podotherapeut weet precies op welke punten je voet support nodig heeft, en waar juist niet. Zo heb je een zool die jouw voet ondersteunt en krijg je niet teveel steun die je niet nodig bent of juist te weinig steun waar je wel steun nodig zou zijn. Zo kun je zo snel mogelijk van je klachten af raken.

Waar komen die steunzolen vandaan? 

Die maken we helemaal zelf. We gebruiken daar een 3Dscanner voor, die de zool helemaal precies op maat maakt. Daarna wordt hij met behulp van een computer uitgefreesd. Zo kunnen we de zool ook precies passend maken voor je favoriete schoenen. 

Hoe lang gaan mijn steunzolen mee?

Ongeveer een tot drie jaar. Het materiaal van de zolen kan lang mee gaan. Dit hangt af van hoe stevig de zool gemaakt kan worden. Niet iedereen is gebaat bij een stevige zool. Voor sommige mensen is het prettiger als de steun wat zachter is. En daaarnaast is de gebruiksduur van je zolen natuurlijk afhankelijk van hoe actief je bent en hoeveel je erop loopt. Soms slijten ze dan wat sneller, in verhouding met wanneer je meer zit en vooral kleine ommetjes maakt. Je merkt dat je nieuwe steunzolen nodig hebt wanneer het materiaal wat slapper wordt. Je kunt de zool makkelijker indrukken en soms zie je dat hij wat slijtage begint te vertonen daar waar de druk van de voet komt. Wij adviseren om elk jaar even op controle te gaan naar de podotherapeut. Soms kan hij/zij je zolen wat oplappen en kun je er zo weer een jaar tegenaan. En een andere keer moeten ze vervangen worden. Maar dan ben je er optijd bij zodat je oude klachten niet meer terugkomen

Moet ik mijn steunzolen altijd dragen?

Nou, niet altijd. Maar ze hebben nu eenmaal het meeste effect als je ze vaker draagt. Dan moet je toch wel denken aan zo’n 75% van de tijd. Draag je ze af en toe, dan hebben ze veel minder effect en raak je minder snel van je klachten af. Ben je helemaal klachtenvrij dan kun je er iets minder streng mee omgaan. Onze ervaring is dat mensen het prettig vinden om bij hogere belasting (werken, wandelen, sporten) in ieder geval de zolen te dragen.

Worden steunzolen vergoed?

Niet vanuit de basisverzekering. Ook niet als je een verwijzing hebt van je huisarts. Maar zolen worden wel vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Een verzekeraar vergoedt een bepaald bedrag per jaar voor onderzoek en zolen. Het verschilt per verzekeraar hoeveel er vergoed wordt, maar wij kunnen dat ter plekke voor je nakijken. Ook kun je hier een overzicht van de vergoedingen vinden.

Wat kosten steunzolen? 

Rond de 132 euro voor volwassenen en 107 euro voor kinderen, maar dat hangt van de functie af. Wil je ze voor je gewone schoenen gebruiken? Steunzolen voor bijvoorbeeld veiligheidsschoenen, moeten aan bepaalde normen voldoen, zoals het geleiden van elektriciteit. Dit betekent dat er een andere afdeklaag op komt, wat de steunzolen duurder maakt. Ook sportsteunzolen zijn anders dan ‘gewone’ steunzolen. Hou er rekening mee dat er bij de kosten voor de zolen ook nog kosten gemaakt moeten worden voor het onderzoek. De podotherapeut gaat eerst uitgebreid onderzoek doen naar de oorzaak voor het ontstaan van je klachten. En ook daarin zitten weer verschillen. Een ‘normaal’ onderzoek kost minder tijd als een uitgebreid sportonderzoek of een bikefit. Onze tarieven zijn zo opgebouwd dat we altijd in ieder geval drie afspraken met je maken. Voor het ophalen van de zolen en een evaluatie moment. Check onze tarieven voor de verschillende onderzoeken. En het is natuurlijk goed mogelijk dat je zorgverzekeraar alles of een deel van het onderzoek met zolen vergoed. Op onze pagina met het vergoedingenoverzicht lees je er meer over.

Blijkt dat je geen zolen nodig hebt, dus alleen een eerste onderzoek, dan moet je rekenen op een bedrag van rond de €84,- voor alleen het uitgebreide onderzoek. 

Vragen of een afspraak? 

Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Je kunt bij ons terecht in Assen, Norg, (0592-798006), Nieuwe pekela, Stadskanaal en Winschoten (0599-729009), maar we zijn ook goed bereikbaar via de mail info@voetstuk.nl Onze adresgegevens vind je hier. 

Podotherapeutische steunzolen

Wij maken jouw steunzolen zelf

Steunzolen

Als je steunzolen nodig hebt, willen we jou de perfecte ondersteuning bieden. Om de kwaliteit te kunnen waarborgen, maken we de zolen zelf. Onderzoek, behandeling en het maken van de steunzool: we helpen je van a tot z van jouw klachten af. Heb je steunzolen nodig? Maak dan direct een afspraak of kom langs tijdens ons gratis inloopspreekuur.

 

3D-Scanner

Het maken van een steunzool begint bij een voetscan. Met de 3D-scanner brengt onze podotherapeut jouw voet haarfijn in beeld. De scans gebruikt de podotherapeut om op de computer (middels CAD-CAM) een zool te modelleren.

De freesmachine

Het digitale model van de zool wordt vervolgens naar de freesmachine gestuurd. Deze machine freest de zolen uit een blok kunststof (EVA thermoplast). Deze EVA is er in verschillende hardheden, vormen en maten. Wat het beste bij jou past is eerder naar voren gekomen tijdens het onderzoek van de podotherapeut.

Als de freesmachine klaar is, wordt met de hand de zool uit het blok gesneden.

Steunzool of correctiezool?

Andere namen voor steunzool zijn: correctiezool, podotherapeutische zool en inlay. Het gaat om hetzelfde, er is eigenlijk geen goede definitie voor. Elke zool corrigeert wel een beetje. En elke zool ondersteunt de voetboog ook wel. Het belangrijkste is dat het jou een optimaal resultaat biedt. Bij de verzekering wordt enkel de code ‘steunzolen’ gebruikt. Ongeacht de naam die de desbetreffende leverancier er aan heeft gegeven.

Heb je steunzolen nodig? Maak dan direct een afspraak of kom langs tijdens ons gratis inloopspreekuur.

Het zit in de details

Na het frezen en snijden, wordt de zool verder afgewerkt. Soms is het nodig om zacht materiaal toe te voegen. De steunzool wordt alvast voorgeslepen op een schoen. Niet elke schoen is hetzelfde natuurlijk. Maar bepaalde eigenschappen komen altijd terug, daarop wordt de zool aangepast. Omdat wij gebruik maken van 3D-scantechniek en de podotherapeut dit model digitaal helemaal bewerkt tot een optimale steunzool, hoeft er aan de bovenkant niets meer geslepen te worden.

Kleur en materiaal

Een ‘gewone’ zwarte zool? Dat kan altijd, maar we hebben voor de steunzolen ook allerlei kleuren en patronen beschikbaar. Erg leuk! Daarnaast hebben we een variatie in materialen om af te dekken. Wil je graag materiaal dat de voeten lekker warm houdt? Of juist materiaal dat bestand is tegen transpireren? Samen met de podotherapeut bepaal je wat het beste bij je past.

Heb je steunzolen nodig? Maak dan direct een afspraak of kom langs tijdens ons gratis inloopspreekuur.

Controle van de steunzolen

Krijg je voor de eerste keer steunzolen? Dan controleren wij altijd of deze juist aansluiten. Daarnaast ontvang je advies over het gebruik van de steunzolen en hoe je ze het beste kunt onderhouden. Vaak hoort er bij de steunzool ook een schoenadvies. Soms heb je zelf ook nog vragen. De controle, het advies en de vragen komen aan bod tijdens het afleverconsult. Na een aantal weken, afhankelijk van je klachten, vindt er een evaluatie plaats. Hoewel de steunzolen zo optimaal mogelijk worden gemaakt kunnen wij niet altijd garanderen dat klachten volledig verdwijnen. De steunzolen zijn immers enkel een hulpmiddel. Wat je wel en niet kunt verwachten bespreken we met je tijdens de intake.

Wil je meer weten of heb je vragen? Kom langs tijdens het gratis inloopspreekuur of maak direct een afspraak.

Afspraak maken?

Ervaar je klachten of wil je langs voor controle? Maak dan snel een afspraak online!

Wat zijn de kosten van steunzolen?

Bekijk ons tarievenoverzicht wat de kosten voor de kosten van steunzolen. Podotherapie en steunzolen worden vaak volledig of gedeeltelijk vergoed vanuit de zorgverzekering. Bekijk hier of je een vergoeding ontvangt voor podotherapie.

Scroll naar boven
× Chat nu met een medewerker