Podotherapeut

Podoloog of podotherapeut?

Voor veel mensen is het verschil tussen een podoloog en een podotherapeut onduidelijk. Veel mensen denken dat ze hetzelfde zijn. Maar dat zijn ze niet. Want iedereen mag zich podoloog noemen. Podotherapeuten zijn geregistreerde paramedici. Belangrijk genoeg om eens bij het verschil stil te staan. Je wilt immers dat je voeten en voetgerelateerde klachten in de juiste handen terechtkomen!

Podotherapeut

Het woord podoloog wordt veel gebruikt. Het bekt misschien ook net wat lekkerder dan podotherapeut. Toch zijn er in Nederland een paar belangrijke verschillen tussen deze twee beroepen. Die leg ik hieronder uit met vooraf nadrukkelijk de opmerking dat ik hier niemand tekort wil doen. 

De functietitel ‘podotherapeut’ is een beschermde titel. Alleen mensen die een wettelijk erkende 4-jarige HBO bachelor degree podotherapie hebben, mogen zich als podotherapeut laten registreren. Deze opleiding kun je op twee plaatsen in Nederland doen. In Eindhoven en in Enschede. Podotherapeuten zijn paramedici en staan geregistreerd in het kwaliteitsregister voor paramedici (KRP), podotherapeut is beschermd in de wet BIG onder artikel 34. De registratie in het KRP moet elke vijf jaar opnieuw gebeuren. Ben je onheus bejegend of niet juist behandeld dan kun je bij dat KRP een klacht indienen tegen je behandelend podotherapeut.

Als podotherapeut volg je na je opleiding vaak nog een specialisatie, voor bijvoorbeeld diabetespodotherapeut, sportpodotherapeut, echografie of kinderpodotherapeut.

Podoloog

Podoloog is daarentegen géén beschermd beroep. Dat betekent dat iedereen zich podoloog mag noemen. Dat kan een bewegingswetenschapper zijn, de pedicure of iemand die in de schoenenwinkel werkt. Podologie kent wel een opleiding. Deze is op MBO niveau maar niet door de overheid erkend. Ook hebben ze zelf wel een registratie systeem, maar ook niet bij een door de overheid erkend kwaliteitsregister.

Kwaliteitscontrole

Hoewel er natuurlijk genoeg podologen zijn die hoog opgeleid zijn of cursussen hebben gedaan, zijn ze niet per definitie gespecialiseerd in problemen, zoals bijvoorbeeld diabetische voet- en wondzorg of vaatlijden. Daarnaast is er geen kwaliteitscontrole. Als klant kun je het gevoel hebben dat je bij iemand bent geweest die echt kennis van zaken heeft, maar dat is dus geen zekerheid. Bij een podotherapeut mag je er vanuit gaan dat deze altijd de basis opleiding heeft doorlopen. Anders kun je immers niet de titel podotherapeut gebruiken. Behalve controle op vakkennis wordt de podotherapiepraktijk ook gecontroleerd. Elke 5 jaar krijgt een praktijk dan een praktijkkeurmerk.

Waarom is dat een probleem?

Als je het verschil tussen deze twee beroepen niet kent en dus met onderliggende klachten bij een podoloog terecht komt, kan het zijn dat jouw onderliggende klachten niet opgemerkt worden. Ik zal het toelichten. Er zijn veelvoorkomende klachten, een voorbeeld hiervan is achillespeesontsteking en daaraan verwant een overbelaste kuitspier. Als je met dergelijke klachten rondloopt dan kan het ook nog zijn dat er iets anders aan de hand is. De pijnklachten lijken op een overbelaste kuitspier maar dit is niet het geval. Zo kun je blijven rondlopen met bijvoorbeeld verminderde doorbloeding waarvoor je eigenlijk meteen door had moeten worden gestuurd naar de huisarts. Wij noemen dat een ‘delay’, je wordt dan te laat behandeld.

Soms werken we samen

Natuurlijk zijn er genoeg uitstekende podologen. Zo heb ik erg goed contact met de mensen van Run2Day. Zij zetten hun kennis prima in om de jou op weg te helpen met de juiste sportschoenen. Dat is ontzettend belangrijk! Maar ze weten ook heel goed waar de grens van hun kennis ligt en ik werk dan ook graag met hen samen. We vullen elkaar heel fijn aan.

En die prijs dan?

Een podotherapeut bezoeken is soms duurder dan naar de podoloog gaan. Maar je betaalt voor de kwaliteit en de controle op die kwaliteit. Regelmatig worden podotherapeuten gecontroleerd vanuit de beroepsgroep of het KRP. Daar komt bij dat ik mij elke vijf jaar opnieuw moet laten registreren. Op deze manier ziet de beroepsgroep erop toe dat de kwaliteit ook gewaarborgd blijft. De meeste aanvullende verzekeringen vergoeden de kosten van een podotherapeut, dus de prijs voor de juiste zorg hoeft in dat geval geen probleem te zijn.

Voetklachten? Kom gerust eens langs

Blijf niet rondlopen met voetklachten, dat is niet nodig. Of je nu pijnlijke voeten tijdens het wandelen hebt, reumatische klachten ervaart of voetproblemen door diabetes hebt, een afspraak met een van onze podotherapeuten is snel gemaakt. Weet je niet zeker of je wel podotherapie nodig hebt? Kom dan langs op ons gratis en vrijblijvende inloopspreekuur. Je bent van harte welkom!

Scroll naar boven
× Chat nu met een medewerker