Pijnvrij wandelen? Dat kan!

Buitenrecreatie is het nieuwe sporten. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 96% van de mensen regelmatig tot dagelijks wandelt tijdens een (thuis)werkdag. Wandelen heeft een enorm positieve invloed op je hele lichamelijke en mentale gesteldheid.

Maar niets vervelender voor jou als wandelaar dan pijn aan je voeten, knieën heupen of rug.

Wandelen moet pijnvrij kunnen. Als je stopt met wandelen omdat je klachten krijgt is dat jammer en vaak is het ook helemaal niet nodig. Maar zomaar doorlopen met pijnklachten is onverstandig. Ook al zijn het vermoeidheidsklachten. Regelmatig zien wij mensen die pijn of vermoeidheidsklachten hebben na het wandelen. Als je als onervaren wandelaar in een keer een stuk gaat lopen zijn vermoeidheidsklachten normaal. Maar als vermoeidheidsklachten in je voeten steeds vaker optreden of je hebt na een kort stukje lopen al het gevoel alsof je kilometers achter de rug hebt dan is er toch vaak meer aan de hand. Deze vermoeidheidsklachten kunnen juist een teken zijn dat er een overbelastingsklacht aan het ontstaan is.

Onze missie is dat je pijnvrij kunt bewegen 

En vaak lukt ons dat. Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Denk aan mensen die chronisch ziek zijn of mensen met chronische pijnklachten. Voor die groep zetten wij ons overigens ook in. Hoe dan ook, we kijken goed naar de oorzaak van de klachten en zoeken de beste oplossing daarbij. Met een goede opbouw en goede techniek moet – de uitzonderingen dus daargelaten – ieder mens in principe pijnvrij kunnen lopen.

Oorzaken van pijn tijdens het wandelen

Ik zie vaak dat mensen gaan wandelen met verkeerd schoeisel. Of dat mensen ongetraind gaan wandelen. En dan ook direct 20 kilometer. Of ze beginnen gelijk aan het Pieterpad zonder dat ze getraind zijn. Of dat mensen elke dag een stuk gaan lopen, ook al is dat maar een half uur. Je kunt beter een opbouwschema gebruiken waarbij je om de dag een uur gaat wandelen. Dan herstellen je spieren en pezen. En ook dan kun je het best beginnen met een kwartier en dat langzaamaan uitbouwen naar een uur. De rust in je voeten en benen is nodig zodat je kunt herstellen. Want vergis je niet, wandelen is net zo goed een sport.

“Ik wil graag een zooltje”

Vaak komen mensen al de praktijk binnen met hun eigen oplossing. Dan zeggen ze “Ik wil graag een zooltje want dan verdwijnt mijn pijn”. Als podotherapeut kijk ik dan liever eerst naar hoe je beweegt, hoe je loopt en waardoor steeds jouw klacht ontstaat. Goed onderzoek doen naar de oorzaak van de klachten is echt belangrijk. Want daar zoeken we de beste oplossing bij. Die oplossing kan inderdaad een zool zijn. Maar wij kennen veel verschillende behandelmethodes. Bijvoorbeeld een oefenprogramma met gerichte oefeningen waarmee je gewoon thuis aan de slag kunt. Ligt de oorzaak van je pijnklachten in verkeerd schoeisel dan geven we je graag schoenadvies. Schoenen zijn erg persoonlijk en niet bij elke voet past elke schoen. Samen kijken we dan naar de beste oplossing voor jou. Als je klachten van tijdelijke aard zijn dan kunnen we je ook vaak helpen met een taping, vilt of siliconen. Worden je klachten veroorzaakt door overmatig eeltvorming, een likdoorn of andere huidaandoeningen? Dan geeft de podotherapeut je daarin advies. Elke klacht kent z’n eigen behandelplan. 

Pijn tijdens het lopen?

Ik zie vaak dat mensen stoppen met lopen, ze bouwen af of ze gaan door met lopen met klachten die niet erg genoeg zijn om te stoppen. Klachten zoals pijnlijke of vermoeide voeten. Terwijl de opbouw vaak niet goed was. Het leidt tot een negatieve ervaring waardoor de drempel om door te gaan met wandelen groter wordt. Dat is jammer en eigenlijk ook niet nodig. 

Wandelen: goed voor lichamelijke en mentale gesteldheid

Uit onderzoek blijkt dat wandelen heel goed is voor je geest. Je maakt verbindingen in je hersenen aan tijdens het wandelen. Ook het verwerken van problemen die je ervaart in je leven of tot nieuwe inzichten komen, ook dát gebeurt tijdens het wandelen door het aanmaken van die nieuwe verbindingen in je hersenen. Je spijsvertering komt op gang, etc. Wandelen heeft een enorm positieve invloed op je hele lichamelijke en mentale gesteldheid. Daarom is zo’n App als Ommetje (van de Hersenstichting en een van de meest gedownloade apps van Nederland) ook zo populair geworden. Als je goed opbouwt met de juiste materialen dan kun je het wandelen heel lang volhouden. 

Lekker aan het wandelen? Voorkom pijnlijke voeten 

Advies van de podotherapeut

Als je wilt wandelen, ga dan vooral ook wandelen. Ook in de winter, want dan is het zo mooi. Maak voor jezelf een rooster, plan het in je agenda: “dan ga ik wandelen!”. Er zijn ook wandelgroepjes waarop je kunt inschrijven. Ontzettend leuk, want je doet nieuwe contacten op en ontdekt nieuwe routes. 

Investeer om klachten te voorkomen

sneakers

Zorg dat je goede wandelschoenen hebt, ga niet op je sneakertjes lopen. Een grote fout die mensen vaak maken is dat ze oude schoenen aan doen omdat de schoenen vies kunnen worden. Doe dat juist niet. Je gaat je voeten juist belasten, dus investeer in goede schoenen. Dat hoeven echt niet direct de duurste te zijn. Bij de ANWB kun je voor niet al te veel geld al hele goede wandelschoenen kopen. Heb je een wat ruimer budget laat je dan adviseren in de betere schoenenwinkel of outdoorwinkel. Of kom langs tijdens ons gratis inloopspreekuur dan kijken we samen welke schoen het beste bij jou past. 

Toch klachten? 

Mocht je toch klachten hebben of krijgen, kom ook dan langs op ons gratis inloopspreekuur

want wandelen is veel te leuk en gezond om ermee te stoppen. 

Deel dit bericht:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Afspraak maken?

Plan online een afspraak in onze agenda. Kies zelf een gewenste dag en tijd.

Afspraak maken?

Ervaar je klachten of wil je langs voor controle? Maak dan een afspraak, dit kan eenvoudig online of via telefoon. Wij staan je graag te woord.

Scroll naar boven
× WhatsApp