Pijnlijke voeten

Als gevolg van chronische enkelinstabiliteit

Je loopt er misschien al een tijdje mee. Misschien zelfs wel járen: vage klachten rond je enkel of wreef met uitstraling naar de rest van je voet. Soms is het meer aanwezig en dan weer minder, het kan heel wisselend zijn. Maar de laatste tijd voel je steeds vaker een echt stekende enkelpijn. Haast als een messteek. Auwtsj!

Herken je dat? 

Daar hebben wij podotherapeuten een mooie ‘prullenbak-term’ voor: chronische enkelinstabiliteit of ook wel het sinustarsi syndroom. Verderop in dit artikel lees je ook waarom je niet zelf de diagnose moet proberen te stellen.

“Is het artrose?”

Wat ik vaak hoor is dat mensen denken dat het artrose is. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. En het is evenmin gebonden aan een leeftijd. Het speelt wel vooral op bij sporten en actief bewegen, zoals fitness of hardlopen. En dat hoeft helemaal niet zo fanatiek te gebeuren hoor. Je krijgt zogenaamde ‘giving way-klachten’: het voelt alsof er speling in je enkel zit. Je zwikt regelmatig, soms het lijkt wel alsof je enkel doorzakt. Ergens klopt dat gevoel wel. Uit onderzoek blijkt vaak ook een verminderde functie van de enkel.

De pijn wordt erger

Vaak voelt het eerst wat aan als wat vage enkelklachten. Een beetje doof en prikkelend gevoel, of soms ook wel een branderig gevoel op de voet. En uiteindelijk kan het scherpe stekende pijn in je enkel geven. Vandaar dat mensen de klachten ook kunnen verwarren met slijtage van het enkelgewricht. De pijn die je voelt hoeft trouwens niet perse rond de enkel te zijn, je kunt het ook op je voet voelen. Maar omdat het vaak om wat vage, moeilijk te duiden klachten gaat, komen mensen pas bij ons als het echt erger wordt. En dat snappen we ook wel.

Wat is er aan de hand

Kom je bij ons, dan gaan we onderzoeken wat er aan de hand is. Dat kan vanalles zijn. Denk aan overbelasting van de spieren, beknelling van een zenuw, stijtage, ga zo maar door. En zo kan ook uit het verhaal blijken dat de klachten te maken hebben met chronische enkelinstabiliteit. Deze klachten komen regelmatig tot uiting tijdens het sporten of bewegen.

Sport of beweeg ik dan verkeerd?

Veel mensen weten vaak niet waar ze naartoe moeten met dit soort klachten. Ik zie ook maar al te vaak dat mensen de oorzaak bij zichzelf zoeken, in de trant van ‘misschien sport ik dan wel verkeerd’. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Het kan heel goed zo zijn dat je als kind je ooit hebt verzwikt en dat je er nu pas, nu je volwassen bent, last van krijgt. 

Meestal voel je het aan de buitenzijde

Door het trauma – zoals we dat noemen – wordt de enkelband opgerekt. Daardoor ontstaat er speling in je enkel. Er komt druk op de zenuw te staan. Soms kunnen de klachten vooral aan de binnenzijde optreden, maar meestal komen ze voor aan buitenzijde van de voet. 20 tot 50% van de inversietrauma’s leidt tot chronische enkelinstabiliteit.

Maar goed nieuws is er ook

We kunnen gelukkig wel iets doen om de klachten te verbeteren. Als jouw klachten altijd aanwezig zijn, dan kan een steunzool verlichting geven. Daarmee kunnen we de voetstand aanpassen. Maar ook is tapen soms effectief. Het uitgangspunt in onze podotherapiepraktijk is dat we je zelf op gang helpen. We kunnen je gerichte oefeningen of balanstrainingen meegeven waarmee je zelf je enkel kunt sterken. Kortom, heb je vage klachten? Kom dan langs.

Stel niet je eigen diagnose

Kom vooral langs wanneer je de klachten in dit artikel herkent. Blijf er niet mee lopen en stel ook niet zelf de diagnose. Het gebeurt maar al te vaak dat iemand hier binnenkomt met de openingszin ‘Ik heb shin splint of een andere klacht. En de kans is groot dat je met die eigen diagnose de plank misslaat. En daarmee ook de juiste behandeling mist. Dus hierbij mijn uitnodiging: kom toch maar even langs. Daarvoor hebben we speciaal ons gratis inloopspreekuur.

Scroll naar boven
× Chat nu met een medewerker