Pijn onder het midden van de voet

Pijn onder het midden van de voet

Pijn onder het midden van de voet kan erg vervelend zijn. Het kan je belemmeren in je dagelijkse activiteiten en je kunt er veel last van hebben wanneer je de voet intensief beweegt. Hoewel de klachten soms veroorzaakt kunnen worden door zaken als verkeerde schoenen of overbelasting, kan het ook wijzen op een serieuze blessure van de peesplaat. In deze blog lees je over de eventuele oorzaken van deze klacht en wat je hier het beste aan kunt doen. 

Een overbelaste peesplaat

Heb je tijdens het belasten van je voet last van een scherpe stekende pijn onder het midden van je voet? Deze pijn wordt erger na het belasten en wanneer je rust hebt genomen. Dit is vooral ‘s morgens bij het opstaan en als je een langere tijd gezeten hebt voelbaar. De pijn wordt vaak na een tijdje zitten of na een korte wandeling wat minder. Als je deze klachten herkent, bestaat er een grote kans dat je last hebt van Fasciitis Plantaris. Bij deze aandoening is er sprake van een stoornis van de peesvezels onder in je voet. De peesplaat is overbelast doordat er een te grote trekkracht is bij de aanhechting van de peesplaat. De pijn voel je meestal in de voorzijde van de hak, maar kan ook uitstralen richting de voorkant van de voet. De oorzaak van deze aandoening kan verschillend zijn. Hieronder sommen wij een aantal oorzaken van een overbelaste peesplaat op:

 • Overgewicht
 • Slecht zittende schoenen
 • Verkeerde voetstand
 • Overbelasting van de voet
 • Te weinig actief bezig zijn
 • Diabetes type 2
 • Doorgezakte voetwelf

Wat is de functie van de peesplaat?

De peesplaat is een belangrijk onderdeel van de voet. Het ondersteunt namelijk de spanningsboog van je voet wanneer je de voet belast. De peesplaat loopt van de hak naar de tenen. Dit onderdeel van de voet is niet erg elastisch, omdat de voet anders zou doorzakken. Als je last krijgt van de peesplaat, kun je daarom ook veel pijn onder het midden van je voet hebben tijdens het lopen. Doordat het zo’n essentieel onderdeel van de voet is, betekent het ook dat je niet te lang met deze klachten door moet lopen. Als je te lang wacht, kan de peesplaat namelijk gaan ontsteken. De pijn wordt dan heviger en de klacht is minder snel te behandelen.

Het belang van goed schoeisel

Niet alle pijn onder het midden van je voet is te wijten aan Fasciitis Plantaris. Wanneer je na een lange dag vaak last hebt onder de boog van de voet, kan dit ook wijzen op overbelasting van de voet. Vaak heeft dit te maken met slecht schoeisel of medische aandoeningen als diabetes of obesitas. Hierdoor ontstaat er meer druk op de voet, wat ervoor zorgt dat je sneller last krijgt van pijnklachten. Schoenen zijn erg van belang als het om de voeten gaat. Het is belangrijk dat ze ondersteuning bieden aan de voet, met name aan de onderkant. De voet heeft een erg complexe structuur, waardoor het belangrijk is om bij deze klachten een bezoek te brengen aan de podotherapeut. De podotherapeut kan op basis van de klachten een goede diagnose stellen en zo een behandelplan opstellen. In de meeste gevallen proberen we de overbelasting van de peesplaat te verminderen, door middel van een eventuele op maat gemaakte steunzool of door stevige schoenen te dragen. Daarnaast kunnen wij je voorzien van taping en oefeningen die je kunt doen om de peesplaat te versterken.

Pijn onder het midden van de voet

Pijn onder het midden van de voet voorkomen

Klachten aan de onderkant van de voet kunnen erg vervelend zijn en je belemmeren bij je dagelijkse activiteiten. Daarom is het goed om deze klachten te voorkomen door middel van kleine aanpassingen. We geven je een aantal tips:

 • Gun je voeten voldoende rust, vooral na een intensieve work-out of wandeling;
 • Doe dagelijks rekoefeningen om de voeten soepel te houden;
 • Draag schoenen die goed passen bij de activiteit die je gaat ondernemen;
 • Indien je overtollig gewicht hebt, is het aan te raden om een poging te doen tot afvallen.

Een afspraak maken bij Voetstuk

Eerder in deze blog las je al dat je niet te lang door moet lopen met pijn onder het midden van je voet. Voorkom een ontstoken peesplaat en maak zo snel mogelijk een afspraak bij de podotherapeut. Wij kijken met je mee en bepalen zo wat de diagnose is. Vervolgens zullen we samen met jou een passend behandelplan maken, waarmee we jouw voetklachten kunnen verminderen. Indien nodig, kunnen wij je ook doorverwijzen naar een huisarts. Twijfel je over je klachten? Dan kun je ook een afspraak maken tijdens ons gratis inloopspreekuur. We bespreken dan jouw klachten en geven je een passend advies voor jouw situatie. We heten je graag welkom in onze locaties in Nieuwe Pekela, Assen, Stadskanaal, Stadskanaal de Venen, Norg, Staphorst en Winschoten.

1 gedachte over “Pijn onder het midden van de voet”

 1. ik heb afgelopen maandag mijn voet verkeerd gedraaid….nu pijn aan middenvoetholte en wat trekt naar de bovenkant voet..de meeste pijn bij opstart lopen …met lopen minder pijn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
× Chat nu met een medewerker