Pijn in je voorvoet

Pijn in je voorvoet. Het is een veelvoorkomende klacht. Bij vrouwen en mannen, maar vooral bij vrouwen op middelbare leeftijd. Het eerste wat ik vaak hoor is, “Tja ik heb ook teveel op hakken gelopen…” of “Hm, ik heb denk ik verkeerde schoenen gedragen”. Maar vaak is er een heel andere oorzaak voor pijn in je voorvoet.

Tintelingen in je tenen

Je hebt klachten zoals een tinteling in je tenen, of je hebt een doof gevoel in je voorvoet en je tenen. Of je hebt zelfs het gevoel dat je tenen er niet helemaal bij horen. Ook kun je zelfs een stekende pijn in één of meerdere tenen ervaren. Pijn die alleen maar toeneemt zodra je je schoenen aantrekt. Of pijn die juist in rust aanwezig is. Erg vervelend! Gelukkig kunnen wij helpen bij pijn in je voorvoet.

Kussentjes onder je voet

Die pijnklachten aan je voorvoet zijn knap vervelend. Soms kan je bepaalde schoenen niet meer aan. Of je kunt zelfs bepaalde activiteiten niet meer uitvoeren. Het geeft een heel raar gevoel in je tenen. Je voeten of tenen voelen soms ook koud aan. Of je hebt het gevoel alsof je op eieren of kussentjes loopt. Maar druk je erop, dan voel je niks. Terwijl je toch het idee hebt dat je een zwelling onder je voet hebt.

Herken je dit? Blijf er dan niet mee lopen en maak vrijblijvend een afspraak op ons inloopspreekuur.

Je maakt je al snel zorgen

Veel mensen denken dat deze pijnklachten in de tenen te maken hebben met verminderde doorbloeding. En daarom maken ze zich zorgen. Maar vaak is een slechte doorbloeding helemaal niet de oorzaak: het heeft te maken met een zenuw in de voet.

Hoe ontstaat voorvoetpijn?

Pijn in je voorvoet kan verschillende oorzaken hebben, zoals een afgeknelde zenuw. Hieronder nemen we een aantal mogelijkheden van voorvoetpijn door:

Afwijkend looppatroon

Pijn in de voorvoet komt voor bij zowel mannen als vrouwen. De oorzaak kan een afwijkend looppatroon zijn. Dit kan je zomaar ontwikkelen. Bijvoorbeeld door een blessure in het verleden, waardoor er een bepaalde blokkade in je looppatroon is ontstaan. Dit kan zelfs een heup of een knieblessure zijn geweest. Iets waarvan je misschien niet verwacht had dat het in verband staat met je voeten.

Ook kan het voorkomen dat anders gaat lopen na een zwangerschap of de overgang. Door de hormoonhuishouding verandert de voet soms wat van stand. Er zijn diverse oorzaken voor het ontwikkelen van een afwijkend looppatroon, veelal weet je het zelf niet eens. Het afwijkende lopen kan zorgen voor een gecomprimeerde zenuw. Je knelt als het ware je eigen zenuwtjes af in de voet.

Vetpolster onder je voet

Een afgeknelde zenuw kan een oorzaak zijn van voorvoetpijn. Er kan ook sprake zijn van een dun vetpolster onder je voet. Onder je voeten zit een soort siliconen matje, dit zorgt ervoor dat de kracht waarmee je voet de grond raakt wordt gedempt. Dit vetpolster kan verdwijnen naarmate je ouder wordt. Of het kan veranderen door gebruik van bepaalde medicijnen. Ook kan het verschuiven. Wat de reden ook is, er ontstaat een hoge druk op de botjes van je voet. Dit kan eeltvorming geven, maar ook gewoon pijn.

Te krappe schoenen

Een andere oorzaak zijn het dragen van te nauwe schoenen. Het kan ook zijn dat je in de loop van jaren een andere schoenmaat krijgt. Doordat de vorm van je voet een beetje is veranderd. Controleer maar eens of je schoen nog wel wijd en groot genoeg is. Dat is het geval als er nog een duimdikte voor je grootste teen over is. Lees hier tips om je schoenen te controleren.

Geen pijn meer aan je voorvoet? Het kan!

De zenuw mag niet meer gekneusd of afgekneld raken tijdens het lopen. Als we dat bereiken, dan kun je weer gewoon lopen en heb je na verloop van tijd nergens meer last van. Bij de een duurt dat twee maanden en bij de ander misschien wel een half jaar, maar uiteindelijk ben je helemaal pijnvrij. Het is een definitieve oplossing. Een fantastisch resultaat natuurlijk! En weet je hoe we dat bereiken?

Voorvoetpijn en behandeling

We moeten achterhalen waardoor je klachten ontstaan. Zo kijken we bijvoorbeeld naar jouw manier van lopen. Vaak is het een combinatie van oorzaken. We pakken al die aspecten aan om te zorgen dat je van die vervelende pijn afkomt.

Ook kijken we naar de functie van de voet, wat kan je voet nog wel en waar zit dan precies die compressie? De plek van die compressie is belangrijk voor de oplossing. Gaat het mis in de afwikkeling van je voet? We maken je er bewust van hoe je loopt. Ook doen we een ganganalyse over onze drukplaat en kunnen we je helpen de voetspieren te trainen. Geloof me, met het inzicht dat je van ons krijgt ga je dingen veranderen.

Blijf er niet mee lopen

Heb je last van voorvoetpijn? Kom vrijblijvend bij ons langs voor een afspraak op ons inloopspreekuur of maak gemakkelijk een afspraak via het onderstaande formulier. De kosten van het onderzoek zijn vaak verzekerd.

 

Afspraak maken?

 

Veelgestelde vragen over voorvoetpijn:

Pijn aan de voorvoet kan zich op diverse manieren uiten. Zoals tinteling in de tenen, doof gevoel in de voorvoet en tenen, stekende pijn aan de voorkant van de voet. De pijn kan zowel in rust als bij activiteit aanwezig zijn.

Soms kan het voelen alsof je kussentjes onder je voet hebt, terwijl er geen zwelling is. Deze pijn aan de voorvoet is erg vervelend en met podotherapie op te lossen.

Voorvoetpijn kan op verschillende manieren ontstaan. Bijvoorbeeld door te krappe schoenen, een afwijkend looppatroon of een mindere vetpolster onder je voet.

Meestal wordt pijn aan de voorvoet veroorzaakt door een afgeknelde zenuw.

Deel dit bericht:

Afspraak maken?

Plan online een afspraak in onze agenda. Kies zelf een gewenste dag en tijd.

Afspraak maken?

Ervaar je klachten of wil je langs voor controle? Maak dan een afspraak, dit kan eenvoudig online of via telefoon. Wij staan je graag te woord.

Scroll naar boven
× WhatsApp