Pijn in de kindervoet: Wanneer trek je aan de bel?

Spelen, rennen, springen, het lijkt of er geen eind aan de energie van kinderen komt. Af en toe kunnen we wel eens een beetje jaloers naar die jonge soepele benen kijken. Maar toch komen ook bij kinderen voetklachten voor. De kindervoet is dan ook een van de specialisaties van Voetstuk Podotherapie

Hoe merk je dat je kind pijn in de voeten heeft?

Dit kan soms best lastig zijn. Vooral als er al een vorm van gewenning opgetreden is. Denk hierbij aan een kind dat niet scherp ziet. Op het moment dat er een bril opgezet wordt, merkt het dat het al die tijd slecht zicht had. Zo gaat dat ook met sluimerende pijn. Je kind went er als het ware een beetje aan.
Toch zijn er signalen om op te letten. Hele kleine kinderen kunnen bijvoorbeeld aangeven dat ze graag gedragen willen worden, ze weigeren gewoon te lopen. Ook vaak struikelen kan een teken zijn. Oudere kinderen kunnen aangeven dat ze last krijgen tijdens het sporten of juist na afloop. Of ze krijgen zelfs minder plezier in spelen en sporten.

Waar kun je zelf op letten als je kind niet klaagt?

•             verschil in voetstand bijvoorbeeld één ‘platvoet’ en één ‘normale voet’
•             scheefstand van de voeten, knieën of in het bekken
•             is er een voetboog aanwezig?
•             scheef afslijten van de schoenzolen
•             stand van de benen


Hierbij is het belangrijk om te weten dat een jong kind altijd platvoeten heeft. Dat komt door de laag vet die de voetjes beschermt. We noemen dat een vetpolster. Later verdwijnt het vet geleidelijk, maar vaak blijft de voet nog eventjes plat staan. De voetboog is namelijk nog niet sterk genoeg om in een boog te blijven staan, maar zal uiteindelijk sterk genoeg worden om die mooie voetboog te vormen.
Voetafdrukken (zoals wanneer het kind onder de douche vandaan komt) geven een mooi beeld van de voet in ontwikkeling. Een platvoet is dus geen probleem, tenzij het kind echt wat ouder wordt, rond de leeftijd van zeven of acht jaar. Ook is een verschil in beide voeten een teken dat er actie ondernomen moet worden.
Let ook eens op het afslijten van de schoenzolen. Als deze erg scheef afslijten kan het zijn dat ergens een afwijking zit, die nog makkelijk gecorrigeerd kan worden.

O-benen en X-benen

Kinderen hebben vanaf hun geboorte O-benen. Rond een jaar of twee worden de benen recht, maar daarna groeien ze door tot X-benen. Dat blijft zo tot een jaar of zeven, en soms nog iets langer. Vanaf die leeftijd moeten de enkels en de knieën elkaar dus kunnen raken als het kind ligt. Ook als de wat afwijkende vorm blijft is er niet echt reden tot zorg; er zijn genoeg volwassenen met O-benen of X-benen die nergens last van hebben. Zie je duidelijk verschil bij leeftijdsgenoten of heeft een van de beide benen een scheefstand, kom dan zeker even langs.

De meest voorkomende voetklachten bij kinderen, Morbus Sever, hielpijn en Osgood Schlatter

•             pijn in de hiel door ziekte van Sever, dit zien we regelmatig bij sportende kinderen
•             een overbelasting van de enkel
•             kniepijn door Osgood-Schlatter, ook voor voorkomend bij sportende kinderen
•             pijn in de achillespees
•             branderige voeten
•             vermoeide voeten

Gratis inloopspreekuur

Soms groeien kinderen gewoon over hun klachten heen. Maar soms belemmeren die het kind ook in hun plezier om te spelen en te bewegen. Ben je er niet zeker van of er actie ondernomen moet worden, kom dan vooral even langs op ons gratis inloopspreekuur. Daar kunnen we kijken of een klacht van voorbijgaande aard is en typisch voor de leeftijd van het kind, of dat er actie ondernomen moet worden.

Snel weer op de been!

Om je kind zo snel mogelijk weer lekker vrij te kunnen laten bewegen zijn er veel behandelmogelijkheden. Denk daarbij aan zooltjes om de stand te corrigeren, tot oefeningen om de spieren te versterken. Soms is een eenmalige behandeling al genoeg.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
× Chat nu met een medewerker