Aan de bovenkant van de voet bevinden zich veel botten, gewrichten en banden. Bovendien loopt er ook een spier van het onderbeen naar de tenen. Pijn aan de bovenkant van de voet zijn wij daarom regelmatig langskomen in onze praktijk. Gezien de hoeveelheid aan botten, spieren en gewrichten, kan deze pijn daarom ook meerdere oorzaken hebben. Blijf niet te lang doorlopen met deze pijn en lees in dit artikel over de mogelijke oorzaken van de pijn aan de bovenkant van je voet.
De meest voorkomende pijn aan de bovenkant van de voet
Er zijn een aantal klachten die wij vaak voorbij zien komen in onze praktijk. Allereerst kan pijn in de bovenkant van de voet veroorzaakt worden door het dragen van verkeerde schoenen. Wanneer je een verhoogde wreef hebt, kan schoeisel namelijk teveel druk uitoefenen, waardoor er wrijving ontstaat. Als deze druk constant is, kan dit zelfs zorgen voor vergroeiingen en beklemde zenuwen. Zorg er dus altijd voor dat je schoenen niet te krap zitten. In onze praktijk kunnen wij je voorzien van een passend schoenadvies en kunnen wij onder andere ook slippers op maat maken.
Veel pijnklachten aan de bovenkant van de voet veroorzaken ook pijn aan andere delen van de voet, omdat bepaalde spieren, pezen en botten doorlopen. Een goed voorbeeld hiervan zijn holvoeten. Dit houdt in dat er een grote holling te zien is in de lengterichting van de voet. Je hebt dan een zogenaamde ‘hoge wreef’. Een hoge wreef veroorzaakt soms scheefstand van de hiel, een kortere achillespees en eventueel klauwtenen. Doordat de voet hol staat, komt alle druk op de hiel en de voorvoet. Dit kan vervolgens weer zorgen voor overbelasting, pijn en irritaties. Ook vindt er bij deze klacht veel minder schokdemping plaats, wat weer kan leiden tot klachten in de heupen of knieën. Een holvoet geeft vaak pijn in de bovenkant van de voet, doordat de hoge wreef tegen de bovenkant van je schoen duwt. In onze praktijk kunnen we deze klacht bijvoorbeeld behandelen door op maat gemaakte steunzolen, die de druk onder jouw voet beter verdelen. Heb je last van bovenstaande klachten? Loop niet langer door met de pijn, maak gelijk een afspraak.
Pijn door overbelasting van de voet
Heb je een zeurende en doffe pijn in de voorvoet en wordt deze pijn erger bij belasting van de voet? Dan kan het zijn dat je een breuk hebt in een middenvoetsbeentje, ook wel ‘Marsfractuur’ genoemd. Deze klacht komt vaak voor bij overbelasting van de voet, door bijvoorbeeld langdurig te wandelen. Ook kan een verkeerde stand van de voet ervoor zorgen dat er teveel druk komt te staan op de middenvoetsbeentjes. Bij een Marsfractuur kan de bovenkant van de voet kan de voet pijnlijk, dik en rood zijn. De pijn kan snel erger worden wanneer je door blijft trainen en de voet blijft belasten. De klacht is goed te behandelen door de podotherapeut en het belangrijkste aspect hiervoor is rust. Verder is het belangrijk dat je goede, stevige schoenen aanschaft die de voet goed ondersteunen. Wanneer dit niet helpt, kunnen wij in de praktijk op maat gemaakte steunzolen maken, waardoor het middenvoetsbeentje ontlast wordt.
Ook een peesontsteking aan de bovenkant van de voet kan zeurende pijn veroorzaken. Een pees zorgt ervoor dat je in de juiste houding blijft bewegen en een ontsteking kan daarom erg pijn doen. Deze pijn wordt erger wanneer je beweegt en neemt toe naarmate de tijd vordert. Verder is de bovenkant van de voet wellicht dik en pijnlijk en kan de voet soms wat roder zijn. De oorzaak van een peesontsteking aan de bovenkant van de voet kan erg verschillend zijn, maar meestal komt het voor bij overbelasting van een spier(groep). Verder kan leeftijd ook een rol spelen, omdat de spiergroepen boven de 40 jaar meer belast raken. Tot slot kan beenlengteverschil of een verkeerde stand van de voet er ook voor zorgen dat je last krijgt van je pees. Een peesontsteking kan ook voorkomen aan de zij- of onderkant van de voet. Hieronder lees je een aantal tips die je kunt toepassen wanneer je een peesontsteking aan de bovenkant van de voet hebt. Blijf je last houden? Dan is het verstandig om naar een fysiotherapeut of huisarts te gaan.
- Gun de voet wat rust en vermijd springen;
- Koel je voet met bijvoorbeeld een cooling gel. Hierdoor zal de zwelling wat afnemen. Ook masseren kan helpen;
- Gebruik een brace om de voet te ondersteunen. Hierdoor krijgt je voet meer rust en zal deze sneller herstellen;
- Tape de voet in om je voet meer ondersteuning te geven;
- Doe voorzichtig een aantal rekoefeningen om de voet weer wat aan te sterken.
Overbelaste teenstrekkers
Als het om overbelasting van de voet gaat, kan het ook zijn dat je last hebt van overbelaste teenstrekkers. Deze teenstrekkers hebben als functie om de teen te laten strekken en bestaan uit twee spieren. Één spier voor de grote teen en één spier voor de kleine tenen. Wanneer je deze klacht hebt, kun je last hebben van pijn op de wreef van je voet en straalt de pijn eventueel wat uit naar de bovenkant van de tenen. Soms kun je last hebben van roodheid en een zwelling. Deze klacht treedt vaak op bij belasting van je voet, bijvoorbeeld tijdens het lopen of sporten. Ook kan het de pijn verergeren wanneer een schoen te veel druk uitoefent op de wreef. Deze klacht kan opgelost worden door tijdelijk te stoppen met sporten en door stevige schoenen te dragen die niet teveel druk uitoefenen op de wreef. Verder kan het ook zijn dat je een afwijkende voetstand hebt die de pijn veroorzaakt. In dit geval kunnen wij de pijn verlichten door middel van op maat gemaakte steunzolen.
Wat is artrose?
Artrose is een aandoening die niet alleen voor kan komen in de middenvoet. Deze aandoening houdt in dat de kwaliteit van het kraakbeen tussen twee botdelen achteruit is gegaan. Het kraakbeen wordt dunner en zachter en hierdoor kunnen gewrichten veranderen van vorm. Dit verloopt langzaam en wordt geleidelijk steeds erger. Artrose kan op iedere leeftijd voorkomen en zal in principe altijd aanwezig blijven. Vaak is er bij artrose in de middenvoet een knobbel zichtbaar op de wreef. Ook kun je last hebben van een stekende pijn, voornamelijk bij het opstaan na een periode van rust. De voet kan dan wat stijf aanvoelen en er is een stekende pijn. Wanneer je veel loopt of hurkt, kan deze pijn verergeren. De klacht kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een afwijkende voetstand, botbreuken in het verleden, reuma of een sport waarbij veel gesprongen wordt. Artrose is helaas iets wat slecht hersteld kan worden en de pijn zal ook steeds erger worden. Wel kan het helpen om voldoende rust te nemen en schoenen aan te schaffen met een stevige zool. Ook kunnen wij in onze praktijk bijvoorbeeld steunzolen ontwikkelen die ervoor zorgen dat de belasting op de voet minder zal worden.
Op tijd actie ondernemen: Maak een afspraak bij Voetstuk
Pijn in de bovenkant van de voet kan dus vele oorzaken hebben die allemaal op een andere manier behandeld kunnen worden. Het is belangrijk om niet te lang met deze klachten rond te blijven lopen en de eventuele tips op te volgen voor vermindering van de pijn. Zoals al eerder vermeld, kunnen wij natuurlijk niet elke klacht behandelen in deze blog. Staat jouw klacht er niet tussen of kom je niet van de pijn in de bovenkant van je voet af? Maak dan gerust een afspraak in één van onze Voetstuk praktijken. Een consult kan namelijk uitsluitsel bieden en zo kunnen wij kijken wat voor jou de beste behandeling is. Ook kunnen wij je, indien nodig, doorverwijzen naar een huisarts. Je bent van harte welkom in onze praktijken in Assen, Nieuwe Pekela, Norg, Stadskanaal, Stadskanaal de Venen, Staphorst en Winschoten.
2 gedachten over “Pijn aan de bovenkant van mijn voet: Wat kan dit zijn?”
hallo mijn pijn zit bovenkant voet tegen de enket aan overdag eigenlijk geen last maar als ik ga slapen wordt ik s,nacht waker van zurende pijn heb het al 4 weken gr ron
Ben in suriname geweest.kreeg ik odeem aan mijn rechter voet.opeens deed mijn rechtervoet pijn boven op mijn voet.is nu al 2 maanden..neem pijn tableten