Ortheses (teenstukjes)

Wouw je hebt een teenstukje gekregen. Maar hoe werkt dat ook alweer allemaal?? De podotherapeut licht toe:..

Een teenorthese wordt gemaakt van siliconen

Teenortheses worden gemaakt van siliconen. Dit bestaat uit twee componenten die worden samengevoegd. De podotherapeut modelleert de vermengde componenten op de tenen en duwt daarmee de tenen al in de juiste stand. Het siliconen hardt

gelijk uit. Om de werking nog te optimaliseren wordt hetteenstukje nadat deze is uitgehard nog even geslepen opde slijpband om alle randjes en bobbeltjes uit te vlakken. Veelal kan dit gelijk gebeuren en krijgt u de orthese gelijk mee naar huis.

Draag de orthese niet direct de hele dag

De orthese kan gelijk worden gebruikt. Omdat de huid rond de tenen gevoelig is, dient het gebruik te worden opge-bouwd. Draag de orthese dus niet gelijk de hele dag. Maar eerst een uurtje. De dag erna twee uurtjes en de dag daarna 3 uurtjes. Net zolang totdat je de orthese de gehele dag kunt dragen. ’s Nachts hoef je de orthese niet te dragen.De orthese heeft dan geen effect. Tevens kan de huid onder de orthese tot rust komen in de nacht. *TIP – geeft de orthese drukplek-jes? Leg hem dan even in talkpoeder. Het contact tussen de huid en het siliconen wordt dan verzacht.

Hoe doe je hem om of af?

De orthese past er maar op een manier tussen. Omdat het materiaal op maatvan de tenen is gemaakt sluit de orthese volledig aan.Let er op bij het af doen dat je niet aan het siliconen materiaal trekt. Hierdoor kan de orthese gaan scheuren. Siliconen is erg flexibel en sterk, maar als je eraan trekt dan kan hij soms toch kapot gaan.

Help! mijn orthese is kapot.. wat nu?

Als er toch een scheurtje in het materiaal is gekomen of zelfs iets is afgescheurd, dan kan de podotherapeut deze in veel gevallen repare- ren. Je kunt hiervoor het beste een afspraak maken en de orthese meenemen.

Wanneer moet een orthese vervangen worden?

Zoals bij alle hulpmiddelen adviseren wij de orthese jaarlijks te laten controleren. Het kan zijn dat het materiaal slijt, of dat de voetstandiets veranderd waardoor de correctie ook aangepast moet worden.

Scroll naar boven
× WhatsApp