Pijn aan je knie
Misschien herken je het wel. Je bent aan het hardlopen en bent al lekker op dreef. Je hebt al wat opgebouwd met dat mooie schema dat je aanhoudt. En dan ineens krijg je pijn. In je knie. Dat is op zich wel normaal denk je, je hebt wel eens vaker wat spierpijn of een gevoeligheid rond je spieren en gewrichten. Dat past tenslotte bij hardlopen. Maar op een gegeven moment blijft die pijn aanhouden. Het suddert wat. In het begin was het nog de dag erna wel weer weg, maar de laatste tijd heb je ook een dag later nog last. Twee dagen later zelfs voel je het nog. Het wordt vervelend en het beperkt je inmiddels ook. Je wordt zelfs bang om te gaan hardlopen.
Blessureklachten
Als het pijn is die alleen tijdens de belasting bestaat en het is alleen maar vermoeidheid-achtig dan zit het vaak meer in de richting van spierpijn. Zo zwart-wit is het niet helemaal, maar zo kun je het ongeveer wel stellen. Maar wat je nu voelt is niet alleen nog maar spierpijn. Je merkt dat het een blessure begint te worden. Als het aanhoudt als een scherpe, stekende pijn of je hebt het gevoel door je knie te zakken, dan is het echt niet oké.
De eerste zonnestralen
Knieklachten komen ook voor bij mensen die lekker aan het hardlopen zijn. Mensen dus die serieus aan het opbouwen zijn en de ambitie hebben om verantwoord te sporten. We spreken deze mensen veel in onze praktijk. De meeste mensen beginnen met hardlopen in het voorjaar. Wanneer het wat mooier weer is. Misschien is het daarom ook wel dat we hen nu wat vaker in onze praktijk zien. Ze zijn al een paar week bezig en dan komen deze klachten. Meestal is dat bezoek aan de podotherapeut van Voetstuk de eerste stap naar herstel.
Het hemd van het lijf
Als je bij ons komt vragen we je het hemd van het lijf. Wanneer heb je pijn? Hoe ontstaat die pijn? Hoe lang houdt de pijn aan na het hardlopen en heb je ooit andere blessures gehad? Als dat allemaal duidelijk is dan kijken we naar hoe je loopt, hoe je afwikkeling is en wat voor soort schoenen je draagt. Hebben die genoeg demping? Hoe ziet je looptechniek eruit? Etcetera. Als we dat allemaal weten dan gaan we kijken wat we eraan kunnen doen. En of we mogelijkheden zien om dat patroon aan te passen. Je moet daarvoor je hardloopschoenen en je hele outfit meenemen. En in die outfit mag je even los op onze loopband. Wij maken dan een videoanalyse van je looppatroon en ook je staplengte.
Knieklachten: hoe ontstaan ze?
Knieklachten staan vaak in verband met de grootte van je staplengte. Bij een grote stap is de kracht die op je knie komt namelijk hoger. Op het moment dat je neerkomt moet je lichaam de zwaartekracht verwerken. Dat doe je door je knie te buigen en je voet naar binnen te kantelen. Dat noemen we pronatie. Pronatie hebben is op zich wel goed, zolang het maar geen overpronatie is.
Kantelen en buigen hebben een functie
Het kantelen van je voet heeft een functie want dat zorgt voor demping. En ook je knie buigen heeft die functie. Zo breekt je lichaam als het ware de schokken. Met het groter worden van je stappen worden die krachten ook groter. Soms helpt het om daarin aanpassingen te doen. Dat kan door een kleinere stap te nemen of door bijvoorbeeld op je voorvoet te gaan lopen. Dan wordt die kracht opgevangen in je kuit. Zo kun je aanpassingen doen in die kracht. Het effect daarvan meten we vervolgens. Soms helpen we je met die nieuwe manier van lopen een handje door bijvoorbeeld een zooltje voor je schoen te maken. Maar dat is lang niet altijd nodig want met een andere juiste looptechniek kun je ook al veel bereiken.
Meten is weten
Voor het meten hebben we verschillende apparaten. Soms hebben lopers aan één kant meer klachten dan aan de andere kant. De verschillen tussen links en rechts kunnen we ook heel goed meten. Als we dan gericht een interventie toepassen zie je ook het verschil terug.
Feedback is fijn
Ben je bij ons geweest dan roepen we je na een week of zes nog een keer op voor een controle. Vaak zien we dat het dan best wel goed gaat. Je krijgt dan direct van ons feedback. Met verschillende metingen en videoanalyses brengen we de kracht op je gewrichten opnieuw in kaart. Dus we weten precies hoe en waar nog veel kracht vrijkomt. We zien gelijk de effecten als je je pas op een andere manier zet. Dan zie je dat de kracht lager wordt. Deze feedback vinden mensen heel fijn. Het geeft je inzicht in je eigen looppatroon. Als je dat weet, als je dus zelf weet hoe je loopt, dan let je daar ook op tijdens het lopen.
Weer fijn hardlopen
Vaak horen we na die controle dat het goed gaat en dat mensen pijnvrij lopen. Dat ze inzicht hebben en dat ze weer fijn hardlopen. Wil jij dit inzicht ook? Zet dan nu je eerste stap naar ons gratis inloopspreekuur.