Heb je een ingegroeide teennagel, dan is dat echt vreselijk pijnlijk. Echt. Dat komt omdat je nagel in de zenuwuiteinden groeit die daar zitten. Je wilt nog maar één ding: van die pijn verlost worden.
Het goede nieuws is: dat kan.
Wij kunnen je helpen. Hoe? Dat lees je hieronder
De pijn die je voelt bij een ingegroeide teennagel kun je misschien wel vergelijken met de pijn in je mond als je bijvoorbeeld een ontstoken kies hebt. Ook die pijn is soms niet te harden. Met een ingegroeide teennagel is dat ook zo. Je hoeft je teen maar te stoten en je gaat door de grond. Mensen die dit hebben kunnen niets meer verdragen. Een schoen niet, een sok niet, zelfs een laken niet als het echt heel erg is. Alles drukt op dat stuk nagel dat ingegroeid is. Het is een serieuze ontsteking met effect op je hele doen en laten.
Ingegroeide nagels zijn een veel voorkomend probleem
Deze aandoening kent meerdere stadia. Van in het begin ‘een beetje pijnlijk’ lopen de klachten al snel op naar een pijn die je beperkt in je bewegingsvrijheid.
Je hebt het gevoel dat er iets tegen je nagel drukt, je voelt pijn aan de top van je teen. Niet zo gek, want die nagel drukt in je huid. In principe kunnen al je nagels ingroeien, maar meestal is het de nagel van de grote teen. En ook komt het op alle leeftijden voor. Heel vaak zie je op de zijkant van de teen een zwelling ontstaan. Soms komt daar ook pus uit. Of ontstaat er wild vlees. Dat zijn trouwens wel de extremere vormen. Ook kan het zijn dat je helemaal een rode dikke teen hebt. Dan is je teen helemaal ontstoken geraakt.
Wij brengen eerst die ontsteking helemaal tot rust. Dat is de basis. Zodra de druk eraf is geeft dat verlichting.
Er zijn diverse oorzaken voor het ingroeien van een nagel
Meestal is het het randje aan de zijkant van je nagel dat in het leven groeit. Dat noemen we een spicula, een stukje nagel dat aan de zijkant zit en dan ingroeit.
Te kort afknippen
Vaak is het zo dat je je nagel te kort hebt afgeknipt en dat het hoekje van je nagel in het leven groeit. Dan kruipt als het ware de huid om je nagel heen. Die nagel groeit dan langzaam door in de huid.
Te krappe schoenen
Dat in de huid groeien kan versterkt worden als je bijvoorbeeld een te krappe schoen draagt. Daardoor drukt de huid sterk tegen de nagel aan. De nagel krijgt daardoor niet de kans om over de huid heen te groeien. Lees hier meer over tips bij het schoenen kopen.
De vorm van je nagel
Ook de vorm van je nagel kan van invloed zijn. Die vorm kan soms veranderen. Bijvoorbeeld door een verandering in je hormoonhuishouding of door chemotherapie. Daardoor kun je rondere nagels krijgen. Een beetje bol zeg maar. Dat kan ook gebeuren naarmate je ouder wordt. Maar ook schimmelnagels maken de nagel dikker en harder waardoor hij kan ingroeien.
Wat doen we eraan?
We kijken eerst naar de oorzaak van jouw ingegroeide teennagel. Als het nog niet ontstoken is, zorgen we dat de nagel gelift wordt. We plaatsen dan een soort bumpertje om de nagelrand. Door dat bumpertje groeit de nagel niet langer in de huid. De huid veert weg waardoor de nagel weer over huid heen groeit. Soms maken we een nagelbeugel die over de nagelplaat heen komt te liggen. De nagelplaat verandert daardoor van vorm. Als je bijvoorbeeld een hele ronde nagel hebt, kunnen we ‘m daarmee weer vlak maken. Dat kost wel tijd. Daarvoor moet je af en toe terug komen, zodat we hem weer op spanning kunnen zetten.
Soms is dat niet genoeg en zit er echt een ontsteking
Dan halen we een randje nagel weg waarna we de nagel begeleiden met uitgroeien. Dat doen we op zo’n manier dat je de nagelplaat behoudt. In heel ernstige situaties is er een chirurgische ingreep nodig. Maar wees gerust, uit onderzoek is gebleken dat 90 tot 95% van de ingegroeide teennagels gewoon door de podotherapeut kan worden behandeld.
Tips
Je moet je nagel op de goede manier afknippen. Niet in een rond boogje, maar juist recht.
Draag ook niet te krappe schoenen of sokken. En als je een vervorming van je nagel ziet, trek dan aan de bel. Want dan kunnen we erger voorkomen.
Sodabadje voor een ingegroeide nagel?
Nee! Niet doen. Echt, absoluut niet doen. Die ontsteking blijft omdat de nagel in de huid zit. Je maakt het even warm en hebt er dan wat minder last van maar het geneest niet. Bovendien, een badje soda zit vol met bacteriën. Het is echt een fabeltje dat dat werkt. Sterker nog, je maakt je huid week waardoor die nagel er alleen nog maar makkelijker ingroeit. Het wordt er absoluut niet beter van. Bovendien, schimmels en bacteriën vinden warm water heerlijk. Dus je belandt van de regen in de drup. Soda daar maak je je was mee schoon. Als je een ontsteking hebt, kun je beter even druppelen met dettol en die plek aan de lucht laten drogen.
Mag een pedicure een ingegroeide nagel behandelen?
Soms kun je met een ingegroeide teennagel ook bij de pedicure terecht. Wij werken veel samen met pedicures. Maar zodra er sprake is van een ontsteking, dan heb je een wond in je nagelwal. Daar mag een pedicure volgens de richtlijnen niet meer aan werken. Dan nemen wij de behandeling over.
Hoe lang duurt een behandeling?
Dat is niet te zeggen. Je kunt met een paar maanden klaar zijn maar het kan ook bijna een jaar duren. Zodra je onze praktijk verlaat kan de ontsteking genezen. Maar de duur van de behandeling hangt af van het stadium van je ingegroeide nagel.
Heb je een ingegroeide teennagel?
Gebruik dan niet ons inloopspreekuur maar maak direct een afspraak.