Ineens merk je het: je hebt hielpijn. Je voelt een scherpe of een beetje zeurende pijn rond je hielbeen. De oorzaken van hielpijn zijn vaak heel divers. Maar wat de oorzaak ook is, ‘t is een heel vervelend gevoel. En als je dan lang moet staan of lopen, dan kun je bijna geen houding meer vinden waarbij je er geen last van hebt. Hielklachten zijn al gauw hele akelige klachten.
Ik kom hielklachten veel tegen in mijn praktijk. En zie het ook op alle leeftijden. Het is een van de meest voorkomende klachten waar veel, heel veel mensen last van hebben. Gelukkig kunnen wij helpen bij het verlichten van de pijn.
Beperkt door hielpijn
Als je hielpijn hebt, word je beperkt in je lopen. Je kunt op een bepaald moment niet meer. Bij kinderen is er vaak een andere oorzaak dan bij volwassenen. Zo hebben kinderen vaak last van de groeischijf (Morbus Sever). Volwassenen hebben vaker een peesplaatontsteking onder de voet of last van het vetpolster of van het botvlies of hielbot zelf.
Er kunnen veel oorzaken zijn. Maar allemaal beperken ze je omdat je je voet niet meer goed kunt afwikkelen. Je kunt niet meer sporten, werken of lopen. Je wordt beperkt in je mobiliteit. En dat is nu juist wat je niet wilt, toch?
Op het verkeerde been
Hielklachten zijn in de eerste instantie niet heftig. Meestal begint dit met startpijn, als je ‘s morgens uit bed stapt. Het zet je letterlijk even op het verkeerde been. Je hebt het gevoel dat je voeten nog een beetje op gang moeten komen. Alsof je een beetje stram en stijf bent. Veel mensen denken dan ook dat het komt omdat ze een dagje ouder worden. Of omdat ze veel gedaan hebben.
Maar eigenlijk zijn het al voortekenen van zo’n peesplaatontsteking onder de voet. “Even doorzetten, ‘t gaat zo wel weg” denk je dan. Maar daardoor lopen veel mensen bijna een jaar met klachten rond. Totdat het zo erg is dat ze continu pijn hebben. Zelfs in rust. En pas dan komen ze bij ons.
Peesontsteking komt langzaam
Bij volwassenen ontstaat zo’n peesontsteking langzaam. De klachten worden via een geleidelijke lijn steeds een beetje lastiger en erger. Bij kinderen zijn hielklachten vaak minder lang aanwezig voor ze aan de bel trekken. Zij klagen ook misschien ook wat minder snel over pijn. Ze zijn er wat meer aan gewend. Zij gaan bijvoorbeeld op de tenen lopen om hun hak te ontzien. Of ze wijten het aan het sporten. ‘Ik heb een beetje zere voeten’. Dit hoort eigenlijk niet. Een jongen die al een tijd drie keer per week voetbalt hoeft geen ‘zere voeten’ te hebben. Immers dit doet hij altijd.
Hielspoor of peesontsteking?
Je zou denken: ‘als je een peesontsteking hebt zal dit wel erger worden bij het lopen’. Maar in tegenstelling. In het beginstadium nemen de klachten juist af als je meer loopt. De pijn wordt juist wat minder, doordat de doorbloeding toeneemt bij het lopen. Alles wordt wat soepeler. In de rust komt de pijn dan weer terug, soms zelfs ’s nachts.
Hierdoor denken mensen vaak dat het niet met belasting te maken heeft en trekken ze niet aan de bel. Tijdens het slapen hangt de voet vervolgens een beetje af en kan de voetpees weer herstellen. Als je dan uit je bed stapt, dan rek je de peesplaat weer in een keer op, vandaar ook de startpijn. Dat geeft een pijnlijk gevoel.
Loop je lang met een peesontsteking door dan ontstaan er verhardingen in de pees en dat noemen we hielspoor. Daarover hoor je misschien ook wel anderen in je omgeving praten. Over het algemeen hebben mensen geen last van het hielspoor, maar juist van die peesontsteking.
Weg met de hielpijn!
Zo’n peesontsteking kan een lange tijd van herstel nodig hebben, maar pijnklachten bij een groeischijf kunnen we vrij snel verhelpen. Als de klachten zijn verholpen dan kun je weer dingen doen. Dan zijn onze patiënten vaak echt blij. Ik hoor toch wel regelmatig dat mensen achteraf zelf zeggen dat ze eerder met hun klachten bij ons hadden moeten komen. Maar ik begrijp het wel, want het komt heel geleidelijk en het gaat ook weer heel geleidelijk.
Waaruit bestaat een behandeling?
Allereerst doen we onderzoek naar de oorzaak van je klachten. Dit hoeft namelijk niet altijd een peesontsteking te zijn. Het is belangrijk om te weten wat er precies aan de hand is zodat wij dit ook op de juiste manier kunnen behandelen.
Een peesontsteking kunnen we goed vaststellen met een echo. Je kunt een verkeerd afwikkelpatroon hebben. Dat afwikkelpatroon kun je je hele leven al hebben, maar door allerlei oorzaken heb je dat in de loop van de tijd aangepast. En dan ineens krijg je klachten. Daar kunnen wij wat mee doen.
Dan kijken we naar hoe je staat en beweegt. Zo nodig doen we een drukmeting om te zien wat er niet goed gaat. Soms is er bijvoorbeeld een beperking in een bepaald gewricht aanwezig en zit er ergens een blokkade. Dat behandelen we dan. Dat doen we door te manipuleren of met steunzolen of tape.
Herken je dit?
Probeer zelf eens te achterhalen of je incidenteel hielpijn hebt, of dat er sprake is van een patroon. In het laatste geval doe je er goed aan om even langskomen. Er zijn veel verschillende oorzaken voor hielpijn, ook al hebben wij maar twee veelvoorkomende oorzaken besproken.
Een afspraak maken kan heel eenvoudig via het onderstaande formulier of telefonisch via 0592 – 79 80 06.
Afspraak maken?
Veelgestelde vragen over hielpijn:
Hielpijn ontstaat door een peesplaatontsteking onder de voet. Deze ontsteking kan langzaamaan ontstaan en vervolgens veel pijn geven.
Loop je lang met een peesontsteking door dan ontstaan er verhardingen in de pees. Dat noemen we hielspoor.