Hielkloven zijn erg vervelend. Vooral in de koudere periode van het jaar krijgen veel mensen last van hielkloven, terwijl dit juist een mooie tijd is voor een wandeling in de natuur. En hielkloven kunnen het wandelplezier behoorlijk bederven.
Hielkloven, wat zijn dat?
Hielkloven zijn pijnlijke barstjes rond je hiel of hak in de huid. Je kunt ze ook echt zien in de huid rond je hiel. Kloven zijn vooral zo pijnlijk omdat je er de hele dag op staat of op neerkomt met het lopen.
Wat merk je van kloven?
Hielkloven ontdek je meestal doordat je pijn hebt bij het lopen. Het is vaak een scherpe, branderige pijn. Kloven beginnen vaak met een droge huid. Meestal in combinatie met eeltvorming, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Op een gegeven moment kan er een barstje in je droge huid of eelt ontstaan door de druk van je eigen lichaam. Dat barstje wordt vervolgens steeds groter. In het eelt ontstaat dan een goed zichtbare barst of groef. Eigenlijk ziet je hak eruit als zo’n opgedroogde rivierbedding in een warm land. Met van die gapende scheuren.
‘s Winters heb je een drogere huid
Hielkloven komen vaker voor in de winter. Het is dan kouder en je huid droogt dan makkelijker uit. Dat uitdrogen gebeurt ook bij je voeten, ondanks dat je schoenen en sokken draagt. Omdat je huid kwetsbaarder en schraler wordt loop je makkelijker de kans op kloven in de huid. En dat is pijnlijk doordat die kloven bij het lopen telkens weer openbarsten. Je huid heeft een groot herstellend vermogen, als er een wondje ontstaat begint deze bij gezonde mensen gelijk weer te genezen. Maar die nieuwe verbindingen in je huid zijn kwetsbaar. Je kloven zijn net begonnen met herstellen. Alleen als je weer gaat lopen en er dan dus gewicht op zet, scheuren die kleine verbindingen gelijk weer stuk.
Eelt en hielkloven hoe ontstaan ze?
Hielkloven kunnen op beide voeten voorkomen, maar dat hoeft niet perse. Vaak gaat het gepaard met veel eeltvorming. Je kunt ook barstjes in je huid krijgen zonder veel eelt. Maar meestal zie ik het bij mensen met veel eelt op hun hak. Hoeveel eelt je hebt, verschilt overigens weer van mens tot mens. Het is van veel factoren afhankelijk. Eelt ontstaat door druk en wrijving op de huid. Vaak gebeurt dit ongemerkt. Eelt is dode huid, het eelt zelf doet daarom ook geen pijn. Ongemerkt krijg je in de loop der tijd een opstapeling van eelt. De snelheid van eeltaanmaak hangt af van diverse factoren. Bijvoorbeeld van de hoeveelheid vetpolster onder je voet. Of de schoenen die je gebruikt en hoeveel je staat en loopt. Maar ook een schimmelinfectie aan je voeten kan de kwaliteit van de huid aantasten. Al deze factoren spelen mee in het ontstaan van hielkloven. Het is daarom ook belangrijk om te achterhalen hoe de hielkloven zijn ontstaan bij jou.
Pijn bij het lopen
Zolang de kloof er is, blijft de pijn. Het lopen wordt al met al een pijnlijke aangelegenheid. Je probeert natuurlijk de zere voet te ontlasten. Je gaat dan compenseren door anders te lopen. Daardoor kun je weer makkelijk andere klachten ontwikkelen op andere plekken in je lichaam. Aan je heup of knie bijvoorbeeld.
Hielkloven en zelfzorgproducten
Welke zelfzorg ik zie en waarom je daarmee moet oppassen
Pleisters plakken:
Een hielkloof is een wond die ook kan bloeden. Een pleister is dus een logische reactie. Maar met een pleister erop ben je alleen bezig met symptoombestrijding. Het onderliggend probleem blijft in stand.
Insmeren met crème of zalf:
Klovencreme, uierzalf, vaseline… Mensen gebruiken veel uiteenlopende smeersels. Natuurlijk zijn die zalfjes lekker vet, de huid voelt weer soepel aan maar het voedt de huid niet. Het is allemaal symptoombestrijding. Belangrijk is om te achterhalen hoe de hielkloven zijn ontstaan. Als je veel eeltvorming rond je hielen hebt is het van belang dat je gaat smeren met een ureumhoudende creme (15-20%). Maar ook is het belangrijk om te achterhalen hoe die eeltvorming is ontstaan. Misschien is je manier van lopen niet goed en heb je teveel druk bij het neerkomen van je hiel op de grond. Onze podotherapeuten kunnen dat onderzoeken door middel van een drukmeting.
Voetenbadjes nemen:
Dit is heel onverstandig. Je huid droogt er alleen maar meer door uit. Mensen hebben vaak het idee dat de voeten er lekker zacht van worden, dat is natuurlijk ook even zo als je ze net uit het badje haalt. Maar door het water wordt de PH waarde van je huid aangetast. De huid moet daar weer van herstellen en zal hierdoor juist kwetsbaarder zijn.
De Doe Het Zelver met de Dremel
Soms hoor ik dat mensen zelf met een slijptol of dremel aan de slag gaan met hun eelt. Slim bedacht natuurlijk. Maar hoe handig je er ook mee bent, het is niet zo verstandig. Als je net iets te ver snijdt of slijpt raak je de vitale huid en dan ben je verder van huis. Maar je hebt wel gelijk, het eelt moet inderdaad verwijderd worden. Wij snijden dat professioneel weg met een mesje of met een freesje. Je voelt hier niets van. Want eelt is dode huid en het wegsnijden daarvan doet daarom totaal geen pijn.
Preventieve behandeling
Er zijn mensen die elke winter last krijgen van overmatige eeltvorming en kloven. Net als bijvoorbeeld wintertenen of winterhanden. Als je elke winter deze klachten krijgt dan moet je ook elke winter opnieuw je huid verzorgen en de kloven behandelen. Maar je kunt het ook preventief behandelen. Dan zetten we in op het voorkomen van de hielkloven. Maar heb je het eenmaal, dan is het zaak dat je zo snel mogelijk de kloofjes weer dicht krijgt. De wondgenezing verschilt van persoon tot persoon. Bij mensen met diabetes duurt de wondgenezing wat langer.
Eelt verwijderen
Als je kloven hebt in het eelt, dan bevindt de wondrand zich in dode huid. Kloven gaan daardoor ook vaak niet dicht. Dan is het belangrijk dat we het eelt verwijderen, waardoor je weer gezonde wondranden hebt. Daarna kan de wond goed genezen. Vaak is die wond binnen één tot twee weken dicht. Onze pedicure of podotherapeut haalt het eelt zorgvuldig weg. Dat is zoals al gezegd pijnloos. Uiteindelijk smeren we de huid in met ureum creme (met 25% ureum). Deze zalf zorgt dat de huid soepel blijft en niet meer barst.
Specialistische voetzorg
Hielkloven zijn vaak, maar niet altijd het gevolg van een droge huid. Er kunnen ook andere oorzaken zijn voor het ontstaan van de kloven. Soms is deze voetaandoening ernstig. Een professionele medische blik is daarom eigenlijk altijd verstandig. We doen een onderzoek en starten een behandeling op basis van een gedegen diagnose. We werken daarom nauw samen met medisch specialisten zodat je de juiste behandeling krijgt. Bezoek ons inloopspreekuur. We staan voor je klaar.
1 gedachte over “Hielkloven, zorg voor de juiste behandeling”
Als je een pijnlijke kloof hebt kun je het beste zinkzalf smeren en pleister erover voor het slapen gaan. De volgende dag zit de kloof dicht en is de pijn weg. Dan kun je tenminste weer zonder pijn lopen. Korte termijn oplossing. Maar het werkt wel. Ook voor kloofjes bij nagelriemen ed.