Het belang van goede schoenen

Het belang van goede schoenen en hoe je weet wat een goede schoen is

Een paar goede schoenen, dat lekker zit en past bij jouw persoonlijke stijl, dat is een genot om op te lopen. Je kunt ze uren dragen, zonder vermoeide voeten te krijgen. Het liefst draag je ze onder iedere outfit. Wellicht heb je ook zo’n paar schoenen in de kast staan, of hoop je dat je het perfecte paar binnenkort tegen het lijf loopt. Want goede schoenen zijn zo belangrijk, voor je voetgezondheid, je houding maar natuurlijk ook voor je humeur. Maar hoe weet je of iets een goede schoen is? Lees snel verder om erachter te komen.

Waarom zijn goede schoenen zo belangrijk voor je gezondheid?

Goede schoenen, die mooi aansluiten op jouw voeten en voldoende ondersteuning bieden, zijn essentieel voor de gezondheid van jouw voeten én voor je houding. Jouw voeten dragen je de hele dag door en dat is hard werken. Daarom is het belangrijk dat je goede schoenen draagt om je voeten te ondersteunen. Daarnaast kun je de voeten zien als de fundering van jouw hele lichaam. Hier begint het, de voeten zijn je basis. En als die basis niet in orde is, dan heeft dat gevolgen voor jouw gehele lichaamshouding. Goede schoenen kunnen dus helpen om knie-, heup- en (lage) rugklachten te voorkomen. Tenslotte dragen goede schoenen ook bij aan je mentale gesteldheid. Je weet vast hoe chagrijnig je kunt worden van vermoeide of pijnlijke voeten. Comfortabele schoenen zijn dus ook goed voor je humeur.

Modieus én comfortabel, het bestaat echt

Een veelgehoord misverstand is dat goede schoenen lelijk zijn. Nog steeds heerst het idee dat comfort en schoonheid niet samen kunnen gaan. En dat comfortabele schoenen wel monsterlijk lelijk moeten zijn. Laten we dat misverstand nu voor eens en voor altijd uit de wereld helpen. Er zijn ontzettend veel goede schoenmerken die er alles aan doen om modieuze schoenen te maken, die lopen als wolkjes. Er zijn prachtige schoenen met een waanzinnig voetbed. Van sneakers tot cowboylaarzen en van sandalen tot pumps, er is altijd een comfortabele variant te vinden voor jouw voettype. Je moet alleen even weten waar je op moet letten en wat goed bij de vorm van jouw voeten past.

Podotherapeuten zien veel voetproblemen ontstaan door verkeerd schoeisel

Bij podotherapeuten en voetspecialisten wordt de deur platgelopen door mensen met allerlei voetklachten. Natuurlijk zitten hier ook erfelijke klachten tussen of voetproblemen waar schoeisel geen directe invloed op heeft. Toch is het zo dat voetspecialisten zien dat een groot deel van de klachten ontstaan door het dragen van de verkeerde schoenen, en dus ook voorkomen hadden kunnen worden met het juiste paar. Het meest voorkomend is dat mensen onbewust te krappe schoenen dragen, waardoor ze vermoeide tenen krijgen, blaren, eelt of een branderig gevoel aan de voeten. Of dat hielspoor ontstaat, doordat iemand te lang op schoenen met onvoldoende ondersteuning (hallo teenslippers!) heeft doorgelopen. Goede schoenen zijn dus van wezenlijk belang voor de gezondheid van jouw voeten.

Welke voetproblemen kan ik voorkomen met goede schoenen?

We noemden het net al even: in sommige gevallen is het ontwikkelen van een voetklacht gewoon vreselijke pech. Het is bijvoorbeeld erfelijk of het gevolg van een medische kwaal. Maar er zijn ook voetproblemen die je kunt voorkomen met het dragen van het juiste schoeisel. Het gemakkelijkst te voorkomen zijn blaren en eelt. Om dit tegen te gaan, is het vooral belangrijk dat jouw schoen goed past. Niet te los, niet te krap, maar precies goed. Een duimbreedte ruimte bij de punt van de schoen om precies te zijn. Zodat de schoen niet gaat knellen, maar je er ook niet in slipt. Altijd ook even goed opletten of je wreef voldoende ruimte heeft (koop schoenen met veters of bandjes als je dit gemakkelijk wil kunnen aanpassen) en veel problemen zijn al opgelost. Ook is ademend materiaal belangrijk om blaren en eelt tegen te gaan. Natuurlijke materialen zorgen ervoor dat het niet broeierig wordt in jouw schoenen en het vocht kan ontsnappen. Ook hielspoor kan in sommige gevallen worden voorkomen door het dragen van goed schoeisel. Bij hielspoor is de peesplaat in je hiel overbelast, wat een trekkerig, brandend gevoel kan geven, vooral bij het opstaan. Door je voeten goed te ondersteunen met schoenen van stevig materiaal en een voorgevormd voetbed, kan je al een heleboel ellende voorkomen. Bij welke voetklachten zijn goede schoenen extra belangrijk? Goede schoenen zijn altijd belangrijk, maar voor sommige voetklachten of kwalen moet je extra goed opletten dat je goed schoeisel koopt. Bijvoorbeeld als je last hebt van hallux valgus. Dit is een voetaandoening waarbij de grote teen naar binnen groeit en er een bult op de buitenkant van je grote teen ontstaat. Door die bult kunnen schoenen te krap gaan zitten, wat weer kan zorgen voor pijn en ontstekingen. Als je een hallux valgus hebt moet je dus goed opletten dat jouw schoenen breed genoeg zijn, en voorkom naden bij de bult. Ook als je bredere of smallere voeten dan gemiddeld hebt, is het verstandig extra kritisch te zijn als je schoenen gaat kopen. Ga eventueel op zoek naar schoenmerken die werken met breedtematen, als je merkt dat schoenen jou regelmatig te los of te strak zitten. Een andere doelgroep voor wie goede schoenen extra belangrijk zijn, zijn diabetespatiënten. Eén van de symptomen van diabetes kan namelijk zijn dat je minder gevoel krijgt in je voeten, waardoor je het niet merkt als je schoenen te krap zitten of als er wondjes aan je voet ontstaan. Schoenen met een zacht en naadloos voetbed zijn daarom erg geschikt.

Goede schoenen: hier herken je ze aan

Zoals je wellicht al een beetje aanvoelt, is er geen eenduidig antwoord op de vraag: waar herken je goede schoenen aan? Voor een groot deel hangt dit af van jouw voettype en natuurlijk ook van waar je de schoenen voor gaat gebruiken. Toch staat er één ding als en paal boven water en dat is dat goede schoenen goed moeten passen. Ze moeten mooi aansluiten op de vorm van jouw voet, of je nu smalle of brede voeten hebt, een hoge wreef of platvoeten. Daarnaast zijn er nog een aantal andere punten waar je kwalitatief schoeisel aan herkent: ∙ Goede schoenen zijn gemaakt van kwalitatief hoogstaand en ademend materiaal (leer, canvas of Gore-Tex) ∙ Ze hebben een voorgevormd voetbed om ondersteuning te bieden ∙ Er zitten geen vervelende naden of stikranden aan de binnenkant ∙ De schoenen zijn gemaakt van stevig materiaal, zodat de enkels goed worden ondersteund

Altijd goede schoenen dankzij de hulp van Schoenwijzer

Met deze tips ben je vast al een eind verder met jouw zoektocht naar goede schoenen én weet je nu waarom ze zo belangrijk zijn. Wil je graag wat specifieker advies, afgestemd op jouw voettype? Dan is de website van Schoenwijzer handig voor jou. Met behulp van 3 simpele vragen krijg je nog meer tips om het ideale paar schoenen voor jezelf uit te kiezen. Zo loop je nooit meer onnodig met pijnlijke of vermoeide voeten en kan je op zoek naar een paar wat perfect bij jouw voettype past.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
× Chat nu met een medewerker