In dit artikel schijnt fysiotherapeut Remco van Reen (fysiotherapeut bij Janssen van Dijke) licht op achillespees en fascia plantaris klachten en hoe de fysio- en de podotherapeut elkaar soms nodig hebben om klachten te verhelpen.
Wist je dat de fascia plantaris eigenlijk een soort van voortzetting van de achillespees is?
Bij peesgerelateerde klachten in het lijf en in de voet is er vaak sprake van een soortgelijke ontstaansgeschiedenis. Er ontstaat een scheur, zoals wanneer de achillespees scheurt, of het gaat om letsel dat geleidelijk aan verslechtert (surmenage).
De mensen die niet zozeer een scheur hebben, maar toenemende irritatie in de achillespees of de fascia plantaris worden vaak behandeld door de fysiotherapeut en/of de podotherapeut.
Achillespees en fascia plantaris klachten op latere leeftijd
Wanneer je leeftijd toeneemt, krijgen de achillespees en de fascia plantaris het steeds meer te verduren. Als je ouder wordt vinden er namelijk vaak wat veranderingen plaats, zoals:
- De elasticiteit van het lijf gaat wat achteruit;
- De belasting van het lijf wordt wat groter;
- Het onderhoud aan het lijf wordt wat minder;
- Je draagt ander schoeisel.
De balans tussen de belasting en de belastbaarheid van de achillespees en fascia plantaris raakt daardoor steeds meer verstoord. Als dit uit balans raakt ontstaat er reactiviteit. Er zijn dan cellen die over hun grens belast worden, er ontstaat vervolgens pijn als reactie daarop.
‘’Het herstel van een cel in de achillespees of de fascia plantaris kan wel 200 tot 300 dagen duren, het is dus een lange weg van herstel.’’
De klachten ontstaan meestal vanaf 40-jarige leeftijd tot een jaar of 70. Na je veertigste blijven de meeste mensen actief, maar neemt de belastbaarheid af. De balans dus uit evenwicht gebracht. Na je zeventigste worden mensen vaak minder actief, waardoor de belasting en de belastbaarheid weer in evenwicht komen.
Klachten laten verhelpen door de fysio- en de podotherapeut
Het verhelpen van de achillespees en/of fascia plantaris klachten kan aangepakt worden door de fysiotherapeut of de podotherapeut Beide met hun eigen expertise en invalshoeken.
Zooltjes zijn een optie die door veel mensen gekozen worden ter bestrijding van de klachten. Zelf naar een winkel voor een zooltje of een siliconen kussentje om zelf te proberen het op te lossen is iets wat je dan veel ziet. Toch is er in veel gevallen een meer gespecialiseerde behandeling nodig.
De podotherapeut
Wanneer zelf oplossen van de klachten aan de achillespees of fascia plantaris niet lukt, kan de patiënt terechtkomen bij de podotherapeut voor een behandeling. Bij de podotherapeut kun je ook zolen krijgen, maar dan wel op maat gemaakt en met diepgaande kennis over de voet. Dit wordt gebaseerd op de voetafdruk, wat er te zien is aan de voet en hoe de voet aanvoelt. Een podotherapeut geeft vaak ook schoenadvies en specifieke oefeningen die je kunt doen.
De fysiotherapeut
Bij achillespees en/of fascia plantaris klachten komen mensen ook vaak bij een fysiotherapeut terecht. Daar ligt de focus meestal meer op de vormen van belasting op de pees. De fysio probeert die belasting te beïnvloeden. Oefeningen die de patiënt van de fysiotherapeut krijgt, om de pees soepeler te maken, zijn hier een voorbeeld van. Een fysiotherapeut kan ook advies geven over je loopstijl, bijvoorbeeld het verkleinen van de passen die je neemt. Zo kan de pees gemakkelijker fungeren in situaties waarin deze onder stress staat.
Shockwave therapie, een relatief nieuwe behandelvorm waarbij met intensieve geluidsgolven het weefsel tot meer herstel wordt aangezet, is een andere techniek die toegepast kan worden op de betreffende klachten.
Het een sluit het ander niet uit
Fysiotherapeuten en podotherapeuten bieden dus een ander type behandeling voor dezelfde klachten. Deze behandelmethodes sluiten elkaar niet uit, maar kunnen elkaar juist aanvullen. Daarom schakelen fysiotherapeuten en podotherapeuten elkaar vaak in om een betere behandeling te kunnen bieden. Dat kan ervoor zorgen dat de klachten sneller verdwijnen.