Hardlopen en pijn in je heup

Hardloopschoenen uit de kast

Had je deze zomer ook zo weinig zin om je nog extra in het zweet te werken met een rondje hardlopen?

Wat een heerlijke warme zomer hebben we achter de rug. Een zomer van eindeloos samen genieten in de tuin of op het terras. De lange luie zomer heeft misschien wel haar sporen nagelaten. Hoog tijd dus om de hardloopschoenen weer uit de kast te halen. Vol goede moed ga je op weg. En dan… 

Pijn in je heup

Maar dan voel je tijdens het lopen een zeurende pijn in je heupgebied. Geen scherpe pijn, maar het is meer een diffuus gevoel rond je heup. Hoewel die pijn op een gegeven moment wel scherp kan worden, maar dan loop je er vaak al wat langer mee. Dat zeurende gevoel waarmee het begint kan uitstralen van je lies naar je bovenbenen en lage rug. Wat is dat nu? Toch geen slijtage?! Ineens voel je je oud en onwillekeurig doemt de herinnering op aan je oma die een nieuwe heup heeft gekregen. Stoppen met hardlopen is natuurlijk geen optie. Dat zalige gevoel van vrijheid, buiten zijn in de vrije natuur, actief zijn en heerlijk even het hoofd leegmaken is voor ons – hardlopers – onmisbaar. Hardlopen is gezond voor je in veel opzichten. Bovendien wil je nog steeds graag wat overtollige kilo’s kwijt.

Goed nieuws!

Ik heb goed nieuws voor je! De angst voor slijtage is in de meeste gevallen onterecht. Een mogelijke oorzaak is een minder goede staat van je algemene fysieke fitheid. Heb je sterke en stevige buik- en rugspieren? Zijn je been- en bilspieren getraind? Bij het hardlopen gebruik je wel je spieren maar je traint ze in feite niet. Daarom adviseer ik mensen altijd om ook te zorgen voor het onderhouden van kracht en soepelheid van de rest van het lichaam. Je kunt dit doen door een hardloopschema te volgen. Hiermee kunnen wij je helpen.

Ook kan het zijn dat de pijn in het heupgebied voortkomt uit een ander deel van het bewegingsapparaat dat mogelijk niet goed functioneert. Dat noemen we de ‘biomechanische ’factoren. Hoe wikkel je bijvoorbeeld je voet af? Draai je met je been naar binnen of naar buiten tijdens het lopen? Loop je op de buitenkant van je voet, of zakt de voet juist meer naar binnen? Hierdoor ben je eigenlijk inefficient aan het hardlopen. Ook dit kan pijn rondom de heup veroorzaken.

“Pijnklachten in het heupgebied zijn hartstikke vervelend natuurlijk! Maar ze zijn gelukkig prima te behandelen”

Als je met dit soort klachten bij ons komt, maken we een uitgebreide analyse van jouw bewegingspatroon.Hiervoor kom je bij ons op de loopband en kijken we hoe je je beweegt tijdens het lopen en hardlopen. Ook kunnen we een EMG meting doen. Je krijgt dan een broekje aan die sensoren bevat. Hiermee kunnen we heel nauwkeurig zien hoe actief verschillende spiergroepen zijn, en of er verschil is tussen links en rechts en je je symmetrisch beweegt. Spierlengte-en stabiliteitstesten doen we standaard. Met al deze gegevens samen stellen we een behandelplan op.

Behandelplan

Een behandelplan kan bijvoorbeeld betekenen dat je zooltjes krijgt. Al is dit lang niet altijd het geval. We kunnen je ook doorverwijzen naar een fysiotherapeut of een andere specialist voor aanvullend onderzoek of therapie. Maar bij Voetstuk hebben we in de basis voldoende expertise in huis om jou weer up and running te krijgen.

Wat wij vaak adviseren bij pijnklachten is oefentherapie. Je krijgt dan een aantal simpele oefeningen die je goed thuis kunt uitvoeren. Door deze oefeningen krijg je weer een nieuwe balans tussen de spieren en worden de spieren sterker. Heel wat anders dan jezelf afmatten in de sportschool tussen de bodybuilders 😉 maar wel met (bijna) hetzelfde resultaat. Oefentherapie is meestal voor een periode van acht weken.

Pijnvrij trainen

Het allermooiste van dit alles is, dat je hierna in principe geen last meer hoeft te krijgen van deze vervelende klacht. Het is een nieuwe manier van hardlopen. Je bent je bewuster van het feit dat de bewegingen met elkaar samenhangen. Je hebt nu voortaan zelf de sleutel tot pijnvrij trainen in handen. Spreekt dit je aan? Maak dan direct een afspraak in de online agenda of kom langs tijdens het gratis inloopspreekuur.

Zeg nou zelf, dat is toch heerlijk. De pijn is verdwenen. Dus gauw weer op pad, nog even in de najaarszon of een verfrissend buitje meepakken. Gooi je zorgen over de naderende ouderdomskwaaltjes maar weer overboord en huppekee, als een speer er vandoor!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
× WhatsApp