Dove voeten

Dove voeten? Laat ernaar kijken!

Dove voeten

Misschien heb je de hele dag op knellende schoenen gelopen, of achter je bureau gezeten met je voet in een rare stand. Je tenen tintelen en beginnen doof aan te voelen. Logisch! Je trekt je schoenen uit, wiebelt even lekker, masseert je voeten misschien even en hopla, het bloed stroomt weer.

Maar wat nu als dat dove, tintelende gevoel niet verdwijnt? Of als dat dove, tintelende gevoel ook komt op momenten dat je geen knellende schoenen hebt gedragen? En wat als het tintelen zelfs langzaam in pijn overgaat? Veel mensen hebben hier regelmatig last van. Zowel mannen als vrouwen.

Wat als een doof gevoel niet meer overgaat?

Een doof gevoel begint heel geleidelijk, want een zenuw heb je niet zomaar beschadigd. Het begint dan vaak ook met een wat slapend gevoel. Dan denk je: even die schoen uitdoen en dan is het weer goed. Maar op een gegeven moment houdt die pijn aan en dan heb je ’s nachts ook pijn. Soms heb je alleen ’s nachts pijn en overdag juist niet en dat geeft een vertekend beeld. Dat is ook typerend voor pijn aan zenuwen, dat het ’s nachts (in rust) pijn doet en overdag niet.

Wat is de oorzaak van een doof gevoel in je tenen?

We maken onderscheid tussen intrinsieke factoren (van binnenuit) en extrinsieke factoren (van buitenaf). Extrinsieke factoren zijn bijvoorbeeld te kleine schoenen, of je sokken die te strak zitten. Of iets dat in je schoen zit en druk veroorzaakt, veel lopen op hoge hakken, het dragen van teenringen. Maar ook dat je misschien ergens tegenaan geschopt hebt, of dat je te dikke nagels hebt.
Deze pijn kan ook ontstaan bij het hardlopen, als mensen te veel beweging hebben in hun schoen of een te dempende schoen dragen. Als je schoen te veel dempt, dan veer je meer, waardoor de kracht meer centreert op een plek. Dit noemen we een piekdruk. De druk zorgt dan uiteindelijk voor zenuwpijn. Te veel dempende schoenen kunnen dan een averechts effect hebben.

Voorbeelden van intrinsieke factoren zijn dat je tenen worden afgekneld bij het lopen, of dat een bepaalde standafwijking van je voet kan zorgen voor meer compressie van de zenuw, waardoor ook doofheid ontstaat. Dit laatste noemen we een compressieneuropathie. Andere oorzaken van intrinsieke factoren kunnen zijn: diabetes, polyneuropathie en andere systemische aandoeningen. Het is belangrijk om het verschil tussen een compressieneuropathie en neuropathie als gevolg van een systemische aandoening te onderscheiden. De podotherapeut zal dan ook altijd eerst een uitgebreid onderzoek doen naar de oorzaak van de klachten voordat er tot behandeling wordt over gegaan. Lijkt het erop dat de neuropathie is ontstaan als gevolg van een systemische aandoening dan zal de podotherapeut je doorverwijzen naar de juiste specialist voor verder onderzoek.

Op grote voet

Wat veel mensen ook niet weten, is dat je voeten als je ouder wordt, groter kunnen worden. Dan denk je: ik heb altijd maat 37 en dan heb je nu opeens maat 38. Dan draag je dus te kleine schoenen. Doordat je te kleine schoenen draagt heeft je voet te weinig bewegingsruimte tijdens het afwikkelen. Hierdoor wordt de huidzenuw afgekneld door je eigen schoen. Vaak hebben mensen dan juist geen klachten van doofheid als ze op blote voeten of slippers lopen. Maar wel als ze schoenen dragen. Het kiezen van de juiste schoenen is daarom erg belangrijk.

Daar komt bij dat het vetpolster onder je voet kan afnemen als je ouder wordt. Het vetpolster is de dempende laag vet onder je voeten. Als deze dunner wordt dan neemt de demping af en daarmee de druk op het weefsel toe. Hierdoor kan de huidzenuw sneller beschadigen met als gevolg doofheid in je voeten.

Afgeknelde zenuwbanen of vaatlijden?

Mensen zijn vaak bang dat dove voeten of tenen te maken hebben met vaatlijden. Dat beangstigt mensen. Maar een doof gevoel in de voet is meestal het gevolg van het afknellen van de zenuwbaan. Er wordt wel eens gedacht dat ischemie (een verminderde bloedtoevoer naar organen en weefsels) een rol speelt in bijvoorbeeld het ontstaan van systemische neuropathie maar dat is nog niet heel duidelijk. Het kan wel zijn dat je schade aan je vaten hebt zonder dat dat leidt tot doofheid. In de meeste gevallen ontstaan doofheid dan ook door compressie van de zenuwbaan door een verkeerde manier van lopen. Uiteraard zal tijdens het onderzoek ook de bloedtoevoer gemeten worden als de podotherapeut vermoed dat er sprake is van een verminderde doorbloeding.

Rondlopen met een doof gevoel

Als je hiermee rond blijft lopen zal het erger worden. En als je een zenuw afgekneld hebt, dan betekent dat, dat die zenuw eigenlijk ook niet meer goed functioneert. Het gaat nooit alleen over doofheid, het zijn zenuwen die afgekneld worden, zenuwen die te veel druk krijgen. Die raken geïrriteerd en dat zorgt niet alleen voor een doof gevoel, maar soms ook voor signalen die er helemaal niet zijn. Dus bijvoorbeeld branderige voeten, alsof je voet heel warm of juist heel koud is, het gevoel dat je sok dubbel zit, of dat je op watten loopt. Soms klagen mensen over het gevoel dat hun botjes samengeknepen worden. Het kan ook een hele scherpe pijn veroorzaken. Allerlei signalen die helemaal niet aanwezig zijn en die er eigenlijk voor zorgen dat je beperkt wordt in je functioneren. Uiteindelijk raakt de zenuw dusdanig beschadigd dat de pijn niet meer verdwijnt.

Doof gevoel en podotherapie

Als je langskomt wil ik eerst kijken wat de oorzaak van het dove gevoel of de pijn is. Misschien ligt het aan je schoenen, maar misschien heb je diabetes of is er een neurologische oorzaak, of slik je medicijnen die dit soort klachten kunnen veroorzaken. Dat sluiten we eerst allemaal uit.

Neuropathie sluit ik uit door bepaalde vragen te stellen, die ik aanvul met testen. In het vraaggesprek krijg ik al een goede indruk, door vragen te stellen als: wanneer begonnen de klachten, hoe voelt het precies, kun je de klachten beschrijven, wat voor medicijnen gebruik je, gebruik je vitamines. 

Op deze manier krijg ik een lijst, een differentiaaldiagnose. Daarnaast kan ik door middel van testen kijken wat er aan de hand zou kunnen zijn. Compressieneuropatie kan ik bijvoorbeeld opwekken door de zenuw met bepaalde bewegingen te provoceren. Dat kan niet als er sprake is van systemische neuropathie.

Verlichting bij neuropathie

Vaak gaan mensen met neuropathie afwijkend lopen, wat dan weer compressieneuropathie veroorzaakt. Wat je dan soms ziet is dat mensen snel struikelen, dat ze hun evenwicht niet meer zo goed kunnen houden. Ze voelen niet meer goed waar ze hun voeten neerzetten en kunnen dan niet goed anticiperen. Dus ze struikelen sneller over een stoeptegel die scheefligt omdat ze minder contact voelen met de vloer.

Wat dan kan helpen is dat ik een steunzool maak die de druk beter verdeelt zodat ze een groter contactvlak hebben en de grond beter voelen.

Kom langs om te ontdekken wat de oorzaken zijn. 

Kom echt langs als je dove tenen of voeten hebt. En neem vooral de schoenen die je vaak draagt mee. Zelf kun je natuurlijk ook alvast checken of je schoenen groot genoeg zijn, en of je de hele dag op hakken loopt.

Maar schrijf ook op wanneer de pijn ontstaat, ook al is het ’s nachts. Hoe zou je de pijn omschrijven? Als tintelend, scherp of juist alleen die doofheid?

Gratis inloopspreekuur

Weet je niet zeker of je een afspraak moet maken? Loop dan eens binnen in ons inloopspreekuur. Dat is helemaal vrijblijvend, zonder dat je meteen een afspraak moet maken. We kijken dat even wat er aan de hand zou kunnen zijn en of verder onderzoek nodig is.

17 gedachten over “Dove voeten? Laat ernaar kijken!”

 1. Monique de Wit-Zindel

  Na enkel operatie (arthrodese) heb ik al twee jaar lang een doof ,warm tot heet gevoel in mijn voet . (Over 2 tenen onder voetzool , huid langs buitenzijde tot enkel )

  Op deze site vond ik bevestiging .. naar waarop orthopeed en fysiotherapeut niet reageren.

  Met vriendelijke groet
  Monique de wit-Zindel

  Mjm.de.wit@kpnplanet.nl

  1. Goedenavond Monique
   Ik lees jou stukje en het is net alsof ik over mezelf schrijf. Mag ik vragen wat uiteindelijk bij jou het geen was wat dit veroorzaakte?

   Mvg Melissa

 2. Jacqueline van Tol

  ik heb al 12 jaar last van doofheid. eerst in mn tenen en door naar hele voetzool en linker (buitenkant) onderbeen. sinds ik nu 2 jaar in Spanje direct aan zee woon (hogere luchtvochtigheid) is het verergerd. nu alsof er over de wreef ijzeren banden lopen die afknijpen. kan mn voeten niet meer goed afwikkelen. ben me er steeds van bewust. draai, strek en knijp mn voeten als ochtendgymnastiek uit angst ze helemaal niet meer te kunnen draaien uiteindelijk.. loop als op watten. de rechtervoet werd later doof (nog niet bovenop de wreef) toen zijn er 2 testen gedaan door de neuroloog (met prikjes in de spieren) komt niet uit de rug. MRI van nek genaakt ;geen hernia) heb beenlengteverschil ( 1 cm) scoliose en stenose onder in de rug.. ik ben n beetje wanhopig aan het worden inmiddels..

  1. Beste Jaqueline,

   Ik las zonet jouw berichtje, en dit komt mijn bekent voor. Dit is al inmiddels al een tijdje geleden geschreven, maar ik dacht toch ik ga hierop reageren. Ik had namelijk ook steeds dezelfde pijn aan beide voeten. Alle behandelingen inmiddels achter de rug, en niets hielp. Sinds kort heb ik door toeval een schoonheidsbehandelingen genomen, en mij laten helpen aan mijn spataderen. Na de behandeling geloof het of niet ik liep weer zonder pijn. Ik kon er niet bij met mijn verstand. Zoveel artsen hebben ernaar gekeken. Zoveel onderzoeken gehad… Ik zal zeggen check dit ook eens bij jezelf.
   Deze behandeling ( sclerocompressietherapie ) hebben ze bij mijn uitgevoerd.

   Ik zal zeggen succes.

  2. Ik heb sinds een aantal dagen vreselijk last van doofheid in mijn voeten.
   Eerst ook in mijn rechter bil dit is weg.
   Maar het is net of ik op watten loop.
   Ook struikel ik sneller ben daardoor gevallen.
   Fietsen is lastig voor al opstappen omdat ik mijn voet slecht voel.
   Huisarts geweest en moet maandag bloedprikken.
   Ook woensdag naar de fisio hoop wel dat ze iets vinden want dit is geen pretje

  1. Beste Elsjen,
   U kunt via onze contactpagina een afspraak met ons maken. Of maak een afspraak via onze online agenda. via de knop ‘afspraak maken’

  1. Beste Jeanine,

   Het kan zijn dat vitamine B te kort dezelfde klachten geeft. Echter is het goed om te achterhalen of dit daadwerkelijk de oorzaak is. Wij adviseren daarom altijd naar een podotherapeut/huisarts te gaan al je hierover twijfelt.

  1. Onze praktijk zit op diverse locaties in Noord-Nederland. Op de pagina locaties kunt u zien of er een locatie bij u in de buurt zit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
× Chat nu met een medewerker