Doof gevoel in je tenen

Het gevoel dat je sok dubbel zit, of dat je op watjes loopt. Geen gevoel in je voeten en tenen, of juist een vervelend tintelend gevoel. Waar komt dat vandaan?

Tintelingen of een doof gevoel in je voeten en tenen zijn tekenen dat je zenuwen niet genoeg ruimte hebben. Dat kan natuurlijk komen omdat je die geweldige, hippe, maar iets te strakke schoenen draagt. Het kan ook komen omdat je voeten een beetje doorgezakt zijn, waardoor je wat minder ruimte in je schoenen hebt. Maar het kan ook een combinatie zijn van je schoenen en een verkeerde voetstand. En soms is er meer aan de hand.

Begint geleidelijk

Tintelingen of doofheid in je voeten en tenen begint vaak geleidelijk. Op het moment dat je na een lange dag je schoenen eindelijk uit kunt doen, merk je dat je voeten niet helemaal lekker aanvoelen. Misschien heb je een wat stekend gevoel, of juist weinig gevoel. Al snel merk je dat het gevoel weer terugkomt. Maar doorlopen met deze klachten, kan ervoor zorgen dat het steeds langer duurt voordat het ‘normale’ gevoel weer terugkomt.

Zenuwpijn in je voeten en tenen

Sommige mensen voelen zenuwpijn in hun voeten. Het voelt alsof je een watje in je schoen hebt, of dat je sok dubbel zit. Maar als je dan gaat kijken zit die sok helemaal niet dubbel. Dit gevoel komt vaak door beknelling van de zenuwen, omdat de voet bijvoorbeeld wat is doorgezakt. De botjes komen dan te strak tegen elkaar aan te liggen, waardoor de zenuwen in de knel komen. Met een steunzool kunnen we ervoor zorgen dat de voorvoet wat hoger komt te staan, dus dat er wat meer bolling in de voet komt. Dat zorgt ervoor dat de zenuwen meer ruimte krijgen en dat vervelende gevoel verdwijnt. Als dit de oorzaak is van een doof gevoel kunnen bredere schoenen helpen. Je kunt bij ons ook terecht voor een schoenadvies.

Bij wie komen tintelende tenen vooral voor?

We zien dit vooral bij wat oudere mensen. Tussen de botjes van je voeten heb je allemaal gewrichtsbandjes zitten. Naarmate je wat ouder wordt, worden die bandjes minder stevig en kan je voet wat gaan uitzetten. Dat uitzetten kan zowel in de lengte als in de breedte gebeuren. Met name in de breedte geeft dat het vaakst problemen. Dat komt omdat je dan te strak in je schoen komt te staan. De botten worden daardoor naar elkaar toe gedrukt en daartussen zit dan die zenuw die in de knel komt.

Hoe ontstaan dove tenen? Dove tenen komen we in de praktijk vaak tegen in combinatie met diabetes. Dat komt dan door de afwijkende suikerwaardes in het bloed. Die suikerwaardes zorgen ervoor dat de zenuwen hun signaal niet meer goed door kunnen geven aan de hersenen. En dat signaaltje is nu juist zo belangrijk. Zo weet je waar je voet staat, voel je waar dat steentje ligt, heb je gevoel in je huid. Als die zenuwen eenmaal beschadigd zijn, komt dat gevoel ook niet meer terug. We noemen dat ook wel neuropathie. Neuropathie komt meestal voor in combinatie met diabetes.

Neuropathie, hoe stellen jullie dat vast?

We hebben zelf een test om dat vast te stellen, waarbij we met een soort prikkertje onder de voet ‘prikken’. Op het moment dat de patiënt dat prikkertje niet voelt, dan weten we eigenlijk al dat het neuropathie is. En dan geven we natuurlijk wel aan de huisarts door wat we vastgesteld hebben.

Wat is het gevaar van dove tenen en voeten?

Naast een vervelend gevoel, kan het ook gevaarlijk zijn. Zo kun je wondjes oplopen, omdat je scherpe voorwerpen niet meer goed voelt. We raden dan ook altijd aan om in geval van doofheid in de voeten, niet meer op blote voeten te lopen. En om de voeten goed te controleren op beschadigingen.

Wat te doen bij tintelingen of een doof gevoel in je tenen? Probeer de oorzaak te achterhalen. Als je tenen of voeten tintelen, kun je dat misschien oplossen door ze meer ruimte te geven. Bredere schoenen dus. Sowieso is het handig om bij twijfel even langs te komen op ons inloopspreekuur. Dat is gratis en je kunt er makkelijk een afspraak voor maken. Zijn je schoenen niet de oorzaak, dan kunnen we zorgen voor een betere voetstand door het aanmeten van een steunzool. Heb je echt een doof gevoel in je tenen of voeten, kom dan zeker langs. Dat is een teken dat de zenuwen al beschadigd zijn. Dat gevoel kunnen we niet terugbrengen, maar soms kan het iets beter worden met een aanpassing zoals een steunzool. Die kan ervoor zorgen dat de drukverdeling anders wordt. Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Je bent van harte welkom in onze praktijken in Assen, Nieuwe Pekela, Norg, Stadskanaal, Stadskanaal de Venen, Staphorst en Winschoten.

22 gedachten over “Doof gevoel in je tenen”

 1. Beter voetstuk,
  Ik ben 42 jaar en heb weer een flinke schimmelnagel op mijn grote teen links alleen merk ik op dat ik een langere periode een verdoofd gevoel in de teen waarneem…maar als ik de teen aanraak voel ik het wel net of het dieper in de teen zelf is…hij staat ook al mijn hele leven krom naar links…wat moet ik doen??mvg Bianca van der kooij

  1. Beste Bianca,

   Het kan zijn dat de nagel dik wordt door een schimmelinfectie aan je teen. Dit geeft irritatie van de huidzenuw. Ook kan de scheefstand zorgen voor een afwijkend looppatroon wat een doof gevoel kan veroorzaken. het is belangrijk eerst even te achterhalen wat de oorzaak hiervan is. Ik nodig je daarom graag uit voor ons gratis inloopspreekuur.

 2. Ik heb al jaren last van 3 dooden tenen in mijn linker voet de laatste 3 lingse tenen heb ik geen gevoel. Ik werk in de horeca. Kan na 2 uur lopen niet meer staan. Loop middels bij de podoloog, en fysio. Heb al steunzolen gehad, deze werken ook al niet meer . Wat moet ik doen?

  1. Beste meneer/mevrouw,
   Als de zolen al verouderd zijn kan het zijn dat deze onvoldoende steun geven. Maar ook kunnen de klachten ontstaan door schoenen of een afwijkend looppatroon. Ik nodig je graag uit voor ons inloopspreekuur om het eens te beoordelen

    1. Het is aan te raden om opnieuw de klachten te laten beoordelen. Misschien dat het dove gevoel door iets anders wordt veroorzaakt, misschien hebben de klachten meer tijd nodig, of de zool geeft net niet voldoende correctie om de klachten te laten herstellen.

  2. Als ik aan het zwemmen ben, zit mijn derde of vierde teen vast en voelt het net alsof mijn ene teen over mijn andere teen zit, waardoor ik niet meer kan zwemmen van de pijn. Het duurt dan ook eventjes voordat het dan weer eindelijk over gaat, maar ik heb er best wel vaak last van als ik ga zwemmen. Ook als ik niet zwem, maar het gebeurt vaker als ik wel ga zwemmen. Ik raak er erg paniekerig van en omdat het ook echt enorm veel pijn doet, moet ik er ook wel vaak wat traantjes van laten. Juist omdat ik ook niet precies kan uitleggen aan mensen waar ik het voel, wat ik voel en welke teen of tenen het zijn. Het enige wat ik voel en wat ik kan uitleggen is alsof het lijkt alsof mijn ene teen over mijn andere teen zit, maar dat is niet zo. Het zijn denk ik geen krampen, dus misschien dat dan toch vast zit, maar ik zou toch wel graag willen weten wat het kan zijn en wat ik moet doen om van die pijn af te komen. Ik weet niet of het misschien toch ook mijn kootjes kunnen zijn, maar het zit in ieder geval niet tussen mijn tenen. Het is ook alleen bij mijn rechter voet waar ik die pijn voel van mijn tenen, maar misschien zijn het ook wel zenuwen of een soort van verdoving wat ik voel en dat vind ik nou zo jammer dat ik eigenlijk niks kan uitleggen, omdat ik het niet zou weten. Ik voel alleen die pijn en ik zie ook verder eigenlijk niks. Ik ben ook bang dat ik het niet zou weten als een dokter mij dit soort vragen zou stellen, omdat ik best wel gauw overspannen raak van vragen. Ik zou wel graag hulp willen, maar ik raak er helemaal gestrest van als ik niet weet wat ik moet doen, omdat ik niks weet en ik niks kan uitleggen. En als ik naar de dokter ga en hij of zij doet misschien wat oefeningen met me, ben ik ook bang dat ik dan toch misschien de pijn niet meer voel, totdat ik weer terug naar huis ga en ik twee of drie dagen later weer heel veel pijn heb en dan ben ik weer bang dat ik te laat ben om het aan te melden. Het gaat vanzelf wel weer over, alleen het duurt heel erg lang voordat het weer over gaat en ik zou graag willen weten wat ik daar aan kan doen en ik hoop niet dat het gevaarlijk is. Als het door de zenuwen zou komen of door iets anders, kan ik daar misschien nog iets aan doen of ben ik dan al te laat? Ik zit met deze pijn wel al een tijdje, dus ik hoop niet dat ik dan al te laat ben als ik mijn teen of tenen nog wil redden haha. En kan ik het later ook in mijn handen voelen die pijn of blijft het alleen bij mijn teen of tenen?

  3. Dan heb je polyneuropathie ,dan moet je pregabaline slikken.
   Zorgt dat de pijnprikkels worden onderbroken tussen jou voeten en de hersens.
   Duurt een paar week voor je dat voelt, werkt wel.

   1. Polyneuropathie kan inderdaad een oorzaak zijn voor het dove gevoel in de voeten. Maar er zijn meerdere oorzaken die het dove gevoel kunnen geven. Het is daarom belangrijk om eerst vast te stellen wat de oorzaak is van de klachten voordat men gaat behandelen.

 3. Ik heb al 3 x zooltjes geprobeerd maar helaas helpen ze bij mij niet .Ik heb wel kanaalstenose in mijn rug ,een knie prothese en een heup prothese . Loop bij de fysio en de chiropractor en beide zeggen dat het echt uit de rug komt .

  1. Dat is absoluut mogelijk. De kanaalstenose kan de zenuw op een hoger niveau afknellen waardoor er doof gevoel in de voeten ontstaat. Deze klachten kunnen u behoorlijk belemmeren in uw dagelijks leven. Veel sterkte!

 4. Ik draag goeie schoenen en mijn voeten plus mijn tenen, was ik goed en droog ik goed af. Als ik loop doet het niet zeer. Het is echt puur als ik ga zwemmen of als ik thuis zit en iemand plaagt me door aan mijn tenen te zitten. Zouden meer mensen hier last van hebben?

  1. Tijdens het zwemmen leveren we behoorlijk veel kracht met onze spieren. De kleine voetspieren houden de voet in een bepaalde positie. Omdat ze dat bij lopen op een andere manier doen kan het zijn dat ze tijdens het zwemmen in de kramp schieten. Ook kan het koude water hieraan bijdragen.

 5. Dirkje Houtman

  Ik heb na hernia operatie een jaar geleden een soort dood gevoel in rechtervoet. Het lijkt op een klapvoet. Als ik begin met lopen voelt het beter, maar hoe langer ik loop hoe minder gevoel.

  1. Dit kan te maken hebben met de hernia operatie. Mocht u deze klachten houden raad ik u aan om contact op te nemen met uw behandelend arts.

 6. Had in 1 keer gigantische pijn in mijn grote teen nadat ik hem verstuikt heb.
  Pijn is weg , maar nu voel ik de linkerkant van mijn rechterteen niet meer al ik schoenen aan heb.
  Heel doof gevoel.
  Wat kan dat zijn ?

 7. Ik draag steunzolen en heb een doorzakking aan mijn voeten en heb artrose aan n mijn knie en mijn knie is versleten moet een hele nieuwe knie hebben.en heb doof gevoel in mijn tenen als ik lig of zit

 8. Patricia van vliet

  Ik heb bijna 3 maanden geleden een ongeluk gehad, met mijn voet door een glazen deur. Ik had behoorlijk wat hechtingen, nu 3 maanden later kan ik kleine stukjes lopen alleen mijn linker grote teen en de kussen eronder blijft gevoelloos. De fysio zegt dat het de zenuwen zijn die beschadigd zijn. Nu wilde ik auto gaan rijden maar ik kan niet meer mijn koppeling indrukken. Wat reden jullie mij aan om te doen,
  Mvg Patricia

  1. In dit geval zou ik terug gaan in overleg met de fysiotherapeut en aangeven dat het u niet lukt om de koppeling goed in te drukken.

 9. Ik heb een dode voet rechts. Ik ben balletdocente waardoor ik daar heel veel last van heb. Draag altijd hele goede schoenen met goed voetbed. En thuis alleen teenslippers van Oofos die veel steun geven. Wat raad u aan.

  1. Bij doof gevoel in de voeten is het belangrijk om te achterhalen wat voor het dove gevoel zorgt. U heeft de klachten aan één kant. Dat kan duiden op een blokkade van de zenuw ergens in uw been. Middels het podotherapeutisch onderzoek kunnen we achterhalen waar die blokkade zit en indien mogelijk voor u oplossen.
   Er zijn verschillende oplossingen voor uw klacht. Maar dat is afhankelijk van wat precies de oorzaak is van het dode / dove gevoel. Ik kan u daarom niet een pasklaar antwoord geven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
× Chat nu met een medewerker