Het gevoel dat je sok dubbel zit, of dat je op watjes loopt. Geen gevoel in je voeten en tenen, of juist een vervelend tintelend gevoel. Waar komt dat vandaan?
Tintelingen of een doof gevoel in je voeten en tenen zijn tekenen dat je zenuwen niet genoeg ruimte hebben. Dat kan natuurlijk komen omdat je die geweldige, hippe, maar iets te strakke schoenen draagt. Het kan ook komen omdat je voeten een beetje doorgezakt zijn, waardoor je wat minder ruimte in je schoenen hebt. Maar het kan ook een combinatie zijn van je schoenen en een verkeerde voetstand. En soms is er meer aan de hand.
Begint geleidelijk
Tintelingen of doofheid in je voeten en tenen begint vaak geleidelijk. Op het moment dat je na een lange dag je schoenen eindelijk uit kunt doen, merk je dat je voeten niet helemaal lekker aanvoelen. Misschien heb je een wat stekend gevoel, of juist weinig gevoel. Al snel merk je dat het gevoel weer terugkomt. Maar doorlopen met deze klachten, kan ervoor zorgen dat het steeds langer duurt voordat het ‘normale’ gevoel weer terugkomt.
Zenuwpijn in je voeten en tenen
Sommige mensen voelen zenuwpijn in hun voeten. Het voelt alsof je een watje in je schoen hebt, of dat je sok dubbel zit. Maar als je dan gaat kijken zit die sok helemaal niet dubbel. Dit gevoel komt vaak door beknelling van de zenuwen, omdat de voet bijvoorbeeld wat is doorgezakt. De botjes komen dan te strak tegen elkaar aan te liggen, waardoor de zenuwen in de knel komen. Met een steunzool kunnen we ervoor zorgen dat de voorvoet wat hoger komt te staan, dus dat er wat meer bolling in de voet komt. Dat zorgt ervoor dat de zenuwen meer ruimte krijgen en dat vervelende gevoel verdwijnt. Als dit de oorzaak is van een doof gevoel kunnen bredere schoenen helpen. Je kunt bij ons ook terecht voor een schoenadvies.
Bij wie komen tintelende tenen vooral voor?
We zien dit vooral bij wat oudere mensen. Tussen de botjes van je voeten heb je allemaal gewrichtsbandjes zitten. Naarmate je wat ouder wordt, worden die bandjes minder stevig en kan je voet wat gaan uitzetten. Dat uitzetten kan zowel in de lengte als in de breedte gebeuren. Met name in de breedte geeft dat het vaakst problemen. Dat komt omdat je dan te strak in je schoen komt te staan. De botten worden daardoor naar elkaar toe gedrukt en daartussen zit dan die zenuw die in de knel komt.
Hoe ontstaan dove tenen? Dove tenen komen we in de praktijk vaak tegen in combinatie met diabetes. Dat komt dan door de afwijkende suikerwaardes in het bloed. Die suikerwaardes zorgen ervoor dat de zenuwen hun signaal niet meer goed door kunnen geven aan de hersenen. En dat signaaltje is nu juist zo belangrijk. Zo weet je waar je voet staat, voel je waar dat steentje ligt, heb je gevoel in je huid. Als die zenuwen eenmaal beschadigd zijn, komt dat gevoel ook niet meer terug. We noemen dat ook wel neuropathie. Neuropathie komt meestal voor in combinatie met diabetes.
Neuropathie, hoe stellen jullie dat vast?
We hebben zelf een test om dat vast te stellen, waarbij we met een soort prikkertje onder de voet ‘prikken’. Op het moment dat de patiënt dat prikkertje niet voelt, dan weten we eigenlijk al dat het neuropathie is. En dan geven we natuurlijk wel aan de huisarts door wat we vastgesteld hebben.
Wat is het gevaar van dove tenen en voeten?
Naast een vervelend gevoel, kan het ook gevaarlijk zijn. Zo kun je wondjes oplopen, omdat je scherpe voorwerpen niet meer goed voelt. We raden dan ook altijd aan om in geval van doofheid in de voeten, niet meer op blote voeten te lopen. En om de voeten goed te controleren op beschadigingen.
Wat te doen bij tintelingen of een doof gevoel in je tenen? Probeer de oorzaak te achterhalen. Als je tenen of voeten tintelen, kun je dat misschien oplossen door ze meer ruimte te geven. Bredere schoenen dus. Sowieso is het handig om bij twijfel even langs te komen op ons inloopspreekuur. Dat is gratis en je kunt er makkelijk een afspraak voor maken. Zijn je schoenen niet de oorzaak, dan kunnen we zorgen voor een betere voetstand door het aanmeten van een steunzool. Heb je echt een doof gevoel in je tenen of voeten, kom dan zeker langs. Dat is een teken dat de zenuwen al beschadigd zijn. Dat gevoel kunnen we niet terugbrengen, maar soms kan het iets beter worden met een aanpassing zoals een steunzool. Die kan ervoor zorgen dat de drukverdeling anders wordt. Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Je bent van harte welkom in onze praktijken in Assen, Nieuwe Pekela, Norg, Stadskanaal, Stadskanaal de Venen, Staphorst en Winschoten.
Beter voetstuk,
Ik ben 42 jaar en heb weer een flinke schimmelnagel op mijn grote teen links alleen merk ik op dat ik een langere periode een verdoofd gevoel in de teen waarneem…maar als ik de teen aanraak voel ik het wel net of het dieper in de teen zelf is…hij staat ook al mijn hele leven krom naar links…wat moet ik doen??mvg Bianca van der kooij
Beste Bianca,
Het kan zijn dat de nagel dik wordt door een schimmelinfectie aan je teen. Dit geeft irritatie van de huidzenuw. Ook kan de scheefstand zorgen voor een afwijkend looppatroon wat een doof gevoel kan veroorzaken. het is belangrijk eerst even te achterhalen wat de oorzaak hiervan is. Ik nodig je daarom graag uit voor ons gratis inloopspreekuur.
Ik heb al jaren last van 3 dooden tenen in mijn linker voet de laatste 3 lingse tenen heb ik geen gevoel. Ik werk in de horeca. Kan na 2 uur lopen niet meer staan. Loop middels bij de podoloog, en fysio. Heb al steunzolen gehad, deze werken ook al niet meer . Wat moet ik doen?
Beste meneer/mevrouw,
Als de zolen al verouderd zijn kan het zijn dat deze onvoldoende steun geven. Maar ook kunnen de klachten ontstaan door schoenen of een afwijkend looppatroon. Ik nodig je graag uit voor ons inloopspreekuur om het eens te beoordelen